Portal Pszczelarski

Bartnictwo w Polsce - odtwarzanie bartnictwa

Na zdjęciu: bartnik podczas pracy przy barci zamkniętej. Źródło zdjęcia: footage.framepool.com/shotimg/861224738-bellows-bee-smoker-honey-harvest-beekeeper.jpg

bartnictwo bartnictwo w Polsce historia bartnictwa odtwarzanie bartnictwa Puszcza Nadpilicka Puszcza Świętokrzyska pozyskiwanie miodu baszkirscy bartnicy z Uralu Ural Nadleśnictwo Spała

Bartnictwo w Polsce - odtwarzanie bartnictwa

Odtwarzanie bartnictwa
Na przestrzeni wieków bartnictwo stopniowo i płynnie oddało palmę pierwszeństwa pszczelarstwu. Dziś uważane jest za sztukę dawną, jednak niekoniecznie przydatną współcześnie. Jednak od pewnego czasu pojawiają się inicjatywy zmierzające do tego, by temu starodawnemu zawodowi przywrócić dawną świetność. Co więcej – mamy w Polsce w tym zakresie pewne sukcesy. Warto tu wspomnieć chociażby o projekcie „Odtwarzanie bartnictwa – ochrona przyrody i staropolskiej tradycji”. Jego celem było przywrócenie dawnego bartnictwa, nie tylko jako sposobu wybierania miodu, ale też jako specyficznej kultury i zwyczajów. Projekt zasięgiem terytorialnym obejmował Puszczę Nadpilicką oraz Puszczę Świętokrzyską. Osoby, które wzięły udział w tym eksperymentalnym projekcie pracowały przy użyciu takich samych narzędzi, jakich używano już tysiąc lat temu. Były one dokładnie odtwarzane na podstawie obiektów muzealnych [1].

Nauczyciele – bartnicy z Uralu
Unikalny proces odtwarzania bartnictwa na terenach polskich rozpoczął się w 2006 roku. Przyszli bartnicy wywodzili się, oczywiście, spośród regionalnych pszczelarzy, którzy byli zainteresowania poszerzeniem swojej działalności o historyczne metody pozyskiwania miodu. Pomagali im w tym specjalnie zaproszeni baszkirscy bartnicy z Uralu. Tam bowiem tradycje bartnicze są nadal żywe, a pozyskiwanie miodu wygląda tak samo jak przed wiekami. Projekt prowadzony był na terenie Nadleśnictwa Spała. Obecnie w tamtym rejonie znajduje się dziesięć drzew z wyrobionymi barciami. W przyszłości barcie będą żłobione w kolejnych drzewach. Jeśli okaże się, że to przywrócone bartnictwo faktycznie przynosi efekty, zapewne dawne tradycje bartnicze będą stopniowo pojawiać się w innych rejonach kraju.

Opracowano na podstawie:
1. Agata Śliwka, Paweł Staniszewski, Bartnictwo – historia czy przykład edukacji plenerowej?, Studia i Materiały CEPL w Rogowie, r. 2014 Zeszyt 34, s. 39-41
2. Romuald Żukowski, Bartnictwo w zagajnicy łomżyńskiej, Białostockie Towarzystwo Naukowo, Białystok, s. 37

Czytaj również:

XV Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie pt. Bartnictwo w Sudetach Zachodnich w Jeleniej Górze

Bartnictwo w Polsce - tradycja

Bartnictwo w Polsce - zawód bartnika i produkt bartniczy

Bartnictwo w Polsce - barć i jej budowa

Bartnictwo w Polsce - miodobranie i miód bartny

Bartnictwo w Polsce - szanse i zagrożenia

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4555

Komentarze z forum pszczelarskiego

michal1972 2015-01-07 23:01:46

Coraz większym zainteresowaniem cieszy się bartnictwo. Pomagają w tym media. Oby tak dalej.



  Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bananowe chipsy z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem