Bartnictwo w Polsce - miodobranie i miód bartny

Na zdjęciu: barć zamknięta. Źródło zdjęcia: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8e/%D0%9E%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%8C%D0%B8_%D1%80%D1%83%D1%87%D1%8C%D0%B8_%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%82%D1%8C.JPG
Bartnictwo w Polsce - miodobranie i miód bartny
Celebrowanie miodobrania
Każdy bartnik pracował przez cały rok, jednak najważniejszą chwilą w jego pracy było miodobranie. Chwila ta była odpowiednio celebrowana, także za pomocą ubioru – do miodobrania nie można było przystąpić w codziennym odzieniu. Dla podniosłości chwili bartnicy ubierali się w specjalne odświętne szaty. Później natomiast brał się do standardowych czynności przed zimą, czyli czyszczenia barci oraz przygotowywania pszczelej dziupli do sezonu zimowego. Miodobranie przebiegało w sposób podobny do współczesnego – aby wyjąć z barci plaster miodu bartnicy poddymiali pszczoły po to, by przeniosły się one w wyższe partie dziupli. Dzięki temu można było wyjąć plastry z miodem bez narażania się na ukąszenia rozwścieczonych owadów, złych, że ktoś zabiera im ich pożywienie. Do poddymiania, podobnie jak dzisiaj, wykorzystywano spróchniałe gałęzie drzew, które dawały gęsty i drażniący dym. Spowalniał on pszczoły, jednak na dłuższą metę nie był dla nich w żadnym stopniu szkodliwy. [1]
Z jednej barci dziesięć kilo miodu
Dzisiaj nie mamy zbyt wielu możliwości, by ocenić, jak dużo miodu udawało się zebrać bartnikom z jednej barci. Możemy jedynie z dużym prawdopodobieństwem oszacować, że jeśli rok był dobry, czyli pogoda sprzyjała, a okres kwitnienia roślin był dość długi, bartnik z jednej średniej wielkości barci pozyskiwał 10 kilogramów miodu i kilogram wosku. To niby niewiele, jeśli jednak pomnożyć to przez liczbę barci, ilość miodu robiła się naprawdę spora. Bartnika stać było, żeby opłacić wszystkie niezbędne daniny i na całkiem dostatnie życie – tym bogatsze, im więcej posiadał barci.
Opracowano na podstawie:
1. Agata Śliwka, Paweł Staniszewski, Bartnictwo – historia czy przykład edukacji plenerowej?, Studia i Materiały CEPL w Rogowie, r. 2014 Zeszyt 34, s. 39-41
2. Romuald Żukowski, Bartnictwo w zagajnicy łomżyńskiej, Białostockie Towarzystwo Naukowo, Białystok, s. 37
Czytaj również:
Bartnictwo w Polsce - tradycja
Bartnictwo w Polsce - zawód bartnika i produkt bartniczy
Bartnictwo w Polsce - barć i jej budowa
Liczba wyświetleń artykułu: 11540
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Jak przyspieszyć miodobranie?
Praktyczny poradnik o przyspieszeniu miodobrania Joanna Baran

Piotr Piłasiewicz - wywiad z bartnikiem
Wywiad z bartnikiem Piotrem Piłasiewiczem Joanna Baran

Miodobranie - sprzęt, przebieg, technika wirowania miodu i porady
Portal Pszczelarski

Zbieranie miodu z uli bezramkowych i w małych pasiekach
Portal Pszczelarski

Rój pomysłów wokół ula 2024 - relacja z wydarzenia
Pszczelarka z Bielińca wyróżniona w konkursie Wacław Piędel

Miód i pszczoła w kulturze lokalnej - II etap projektu 2024
Relacja z wydarzenia: Miód i pszczoła w kulturze lokalnej - II etap Małgorzata Sudoł

110 kg miodu dla powodzian od pszczelarzy z RKP BARĆ w Bielińcu!
Piękna inicjatywa pszczelarzy z Bielińca Wacław Piędel
