Portal Pszczelarski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Obrazek informacyjny o III edycji warsztatów dla młodych pszczelarzy organizowanych przez Fab Lab Łódź. Źródło obrazka: scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/1476356_10152164583798408_941117280_n.jpg

wydarzenie pszczelarskie weekend pszczelarski szkolenie pszczelarskie warsztaty pszczelarskie listopad 2014 2014 Łódź Fab Lab Łódź Cohabitat Sami robimy ul wielkopolski Dariusz Adler

Dzięki kooperacji Fab Lab Łódź jako miejsca nauki budowania DIY, Fundacji Cohabitat jako propagatora samowystarczalności i odpowiedzialności za naturę, a przede wszystkim wiedzy Pana Adlera, pragniemy zaprosić na III edycję warsztatów budowania uli wielkopolskich i podstaw prowadzenia pasieki.

Pod okiem inżyniera pszczelarstwa p. Dariusza Adlera sami zbudujemy "ul wielkopolski" i dowiemy się jak krok po kroku założyć własną pasiekę! Przybliżymy Wam specyfikę pracy pszczelarza oraz przekażemy dokumentację technologiczną budowania ula. Podczas ostatnich edycji zbudowaliśmy wspólnie 6 uli wielkopolskich prawie 300 ramek, a 7 z naszych uczestników w tym roku prowadzi już własne małe pasieki.

Aby móc uczestniczyć w warsztatach, należy: wysłać swoje zgłoszenie klikając: TUTAJ oraz dokonać opłaty w wysokości 230 zł/osobę. Dane do przelewu wysyłane są osobą zarejestrowanym. Decyduje kolejność wpłat.

Program weekendu pszczelarskiego w Fab Lab Łódź w ramach III edycji warsztatów pszczelarskich:

15 listopad 2014 r. (sobota) - Sami budujemy ul wielkopolski

9:00 - 10:30 - Wstęp projektowy i teoretyczny budowania ula wielkopolskiego
10:30 - 11:00 - Przygotowanie stanowisk pracy, instrukcje BHP, krótka przerwa na kawę
11:15 - 15:00 - Konstruowanie uli wielkopolskich z półnadstawką
15:00 - 16:00 - Przerwa obiadowa
16:00 - 19:00 - Kontynuacja budowania uli

16 listopad 2014 r. (niedziela) - Jak założyć własną pasiekę krok po kroku

10:00 - 15:00 - Kontynuacja i ukończenie prac konstrukcyjnych uli
15:00 - 16:00 - Przerwa obiadowa
16:00 - 16:30 - Przygotowanie sali do szkolenia
16:30 - 19:00 - Szkolenie i wykład "Jak założyć własną pasiekę krok po kroku"
19:00 - 20:00 - Otwarty panel dyskusyjny, dystrybucja miodu i świec, posiłek

Zobacz również:

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Fotorelacja z I edycji warsztatów pszczelarskich w Fab Lab Łódź

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

DZIEŃ PIERWSZY - 15 listopada„ SAMI BUDUJEMY UL WIELKOPOLSKI”
Harmonogram:
9:00-10:30 Wstęp projektowy i teoretyczny budowania ula wielkopolskiego.
10:30 - 11:00 Przygotowanie stanowisk pracy, instrukcje BHP, krótka przerwa na kawę
11:15 - 15:00 Konstruowanie uli wielkopolskich z półnadstawką.
15:00 - 16:00 PRZERWA OBIADOWA
16:00 - 19:00 Kontynuacja budowania uli.

DZIEŃ DRUGI - 16 listopada „ JAK ZAŁOŻYĆ WŁASNĄ PASIEKĘ KROK PO KROKU”
Harmonogram:
10:00 - 15:00 Kontynuacja i ukończenie prac konstrukcyjnych uli
15:00 - 16:00 Przerwa obiadowa
16:00 - 16:30 Przygotowanie sali do szkolenia
________________________________________________
16:30 - 19:00 Szkolenie i wykład " Jak założyć własną pasiekę krok po kroku" ( z przerwą)
19:00-20:00 Otwarty panel dyskusyjny, dystrybucja miodu i świec, posiłek.
Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6710

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka z kalafiora z miodem

Kurczak teriyaki z miodem

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto orzechowe z miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie