Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Obrazek informacyjny o III edycji warsztatów dla młodych pszczelarzy organizowanych przez Fab Lab Łódź. Źródło obrazka: scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/1476356_10152164583798408_941117280_n.jpg

wydarzenie pszczelarskie weekend pszczelarski szkolenie pszczelarskie warsztaty pszczelarskie listopad 2014 2014 Łódź Fab Lab Łódź Cohabitat Sami robimy ul wielkopolski Dariusz Adler

Dzięki kooperacji Fab Lab Łódź jako miejsca nauki budowania DIY, Fundacji Cohabitat jako propagatora samowystarczalności i odpowiedzialności za naturę, a przede wszystkim wiedzy Pana Adlera, pragniemy zaprosić na III edycję warsztatów budowania uli wielkopolskich i podstaw prowadzenia pasieki.

Pod okiem inżyniera pszczelarstwa p. Dariusza Adlera sami zbudujemy "ul wielkopolski" i dowiemy się jak krok po kroku założyć własną pasiekę! Przybliżymy Wam specyfikę pracy pszczelarza oraz przekażemy dokumentację technologiczną budowania ula. Podczas ostatnich edycji zbudowaliśmy wspólnie 6 uli wielkopolskich prawie 300 ramek, a 7 z naszych uczestników w tym roku prowadzi już własne małe pasieki.

Aby móc uczestniczyć w warsztatach, należy: wysłać swoje zgłoszenie klikając: TUTAJ oraz dokonać opłaty w wysokości 230 zł/osobę. Dane do przelewu wysyłane są osobą zarejestrowanym. Decyduje kolejność wpłat.

Program weekendu pszczelarskiego w Fab Lab Łódź w ramach III edycji warsztatów pszczelarskich:

15 listopad 2014 r. (sobota) - Sami budujemy ul wielkopolski

9:00 - 10:30 - Wstęp projektowy i teoretyczny budowania ula wielkopolskiego
10:30 - 11:00 - Przygotowanie stanowisk pracy, instrukcje BHP, krótka przerwa na kawę
11:15 - 15:00 - Konstruowanie uli wielkopolskich z półnadstawką
15:00 - 16:00 - Przerwa obiadowa
16:00 - 19:00 - Kontynuacja budowania uli

16 listopad 2014 r. (niedziela) - Jak założyć własną pasiekę krok po kroku

10:00 - 15:00 - Kontynuacja i ukończenie prac konstrukcyjnych uli
15:00 - 16:00 - Przerwa obiadowa
16:00 - 16:30 - Przygotowanie sali do szkolenia
16:30 - 19:00 - Szkolenie i wykład "Jak założyć własną pasiekę krok po kroku"
19:00 - 20:00 - Otwarty panel dyskusyjny, dystrybucja miodu i świec, posiłek

Zobacz również:

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Fotorelacja z I edycji warsztatów pszczelarskich w Fab Lab Łódź

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

DZIEŃ PIERWSZY - 15 listopada„ SAMI BUDUJEMY UL WIELKOPOLSKI”
Harmonogram:
9:00-10:30 Wstęp projektowy i teoretyczny budowania ula wielkopolskiego.
10:30 - 11:00 Przygotowanie stanowisk pracy, instrukcje BHP, krótka przerwa na kawę
11:15 - 15:00 Konstruowanie uli wielkopolskich z półnadstawką.
15:00 - 16:00 PRZERWA OBIADOWA
16:00 - 19:00 Kontynuacja budowania uli.

DZIEŃ DRUGI - 16 listopada „ JAK ZAŁOŻYĆ WŁASNĄ PASIEKĘ KROK PO KROKU”
Harmonogram:
10:00 - 15:00 Kontynuacja i ukończenie prac konstrukcyjnych uli
15:00 - 16:00 Przerwa obiadowa
16:00 - 16:30 Przygotowanie sali do szkolenia
________________________________________________
16:30 - 19:00 Szkolenie i wykład " Jak założyć własną pasiekę krok po kroku" ( z przerwą)
19:00-20:00 Otwarty panel dyskusyjny, dystrybucja miodu i świec, posiłek.
Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6003

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Agua fresca z borówek

Grillowana karkówka miodowa

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pierniczki na miodzie