Portal Pszczelarski

Masowe wytrucie pszczół w Przyczynie Dolnej

Wytrute pszczoły. Źródło informacji: elka.pl i tvn24.pl Źródło zdjęcia: farm6.staticflickr.com/5502/11535954114_f52c310289.jpg

Przyczyna Dolna wytrucie pszczół

Przyczyna Dolna to wieś położona w województwie lubuskim, precyzyjniej - w powiecie wschowskim. To w niej, w sobotę 4 października 2014 r. doszło do tragicznego w skutkach zdarzenia. Wytruto 5 milionów pszczół.

Największe straty poniósł pan Piotr Mały, który przez 10 lat konsekwentnie rozbudowywał swoją pasiekę. Z 46 rodzin, które posiadał, zostało mu 5 i wciąż nie ma pewności, czy i te nie podzielą losu pozostałych. Anna Apolinarska, pszczelarz amator, posiadała 4 rodziny pszczół. Podobnie jak pan Piotr, nie może otrząsnąć się z tego co się wydarzyło. 

Pszczelarze przyczyn masowego wytrucia pszczół doszukują się w nieodpowiedzialnym i/lub niechcącym wylaniu jakiejś słodkiej, skażonej substancji lub z opryskami. Z racji tego, że mamy październik, zgodnie uważają, że mało prawdopodobne jest aby pszczoły zatruły się jakąś rośliną miododajną. Niestety rolnicy, w odróżnieniu od pszczelarzy, zupełnie inaczej patrzą na różnego rodzaju chwasty. Ci pierwsi traktują je jako zagrożenie które trzeba szybko i skutecznie wytępić, ci drudzy - jako pożywienie dla pszczół.

Sprawą zajęła się lokalna policja.

Zobacz również:

Przyczyna Dolna - pszczoły zasiedlają nowe ule

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4296

Komentarze z forum pszczelarskiego

Lukasz_Baniak 2014-10-11 08:56:56

Ciekaw jestem czy opieszałość policji (która nie musi się znać na środkach chemicznych) doprowadzi do szczęśliwego finału tej sprawy. Jestem pewien, że pszczelarze nie zrezygnują ze swojej pasji i odbudują pasieki. To jest jak narkotyk:)



  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016