Portal Pszczelarski

Zgoda na sprzedaż bezpośrednią produktów pszczelich – jak ją uzyskać?

Na zdjęciu: miód w różnych słoikach. Źródło zdjęcia: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/42/Texas_State_Fair_honey.jpg Autor zdjęcia: Andreas Praefcke

sprzedaż bezpośrednia zgoda na sprzedaż bezpośrednią uzyskiwanie zgody na sprzedaż bezpośrednią sprzedaż produktów pasiecznych pracownia pszczelarska badania w sanepidzie Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Powiatowa Inspekcja Weterynaryjna etykieta na słoik z miodem

Produkować miód na własny użytek może każdy. Jeśli jednak chcemy prowadzić pasiekę na większą skalę i planujemy produkty pasieczne sprzedawać, musimy uzyskać zgodę na taką działalność. Sprzedaż bez zezwolenia, nawet jeśli odbywa się na lokalnym targowisku czy festynie jest nielegalna i trzeba liczyć się z karami nie tylko finansowymi.

Aby uzyskać zgodę na sprzedaż bezpośrednią produktów pszczelich (nie tylko miodu, ale też pyłku, propolisu, pierzgi czy mleczka pszczelego), które przeznaczone są do celów spożywczych, trzeba spełnić wiele wymogów. Po pierwsze – konieczne jest przygotowanie i wyposażenie pracowni pasiecznej ściśle według wytycznych inspekcji weterynaryjnej. Istotny jest sam wygląd pomieszczenia, wyposażenie dodatkowe, dostęp do czystej wody i wiele innych szczegółów. Równie szczegółowo powinny być przygotowane opakowania, w których produkty będziemy oferować do sprzedaży. Nie chodzi o ich wygląd czy estetykę, a bardziej o kwestie sanitarne.

Badania, wnioski i kontrole
Każdy pszczelarz musi wykonać też badania w Sanepidzie na nosicielstwo Salmonelli oraz Shigelli. Jeśli wyniki badań będą prawidłowe, trzeba udać się do lekarza medycyny pracy, który wyda odpowiednie orzeczenie oraz dokona wpisu do książeczki zdrowia. Po załatwieniu kwestii medycznych kolejnym krokiem jest złożenie wniosku do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa o wpis do ewidencji producentów oraz o nadanie odpowiedniego numeru identyfikacyjnego. Jednak to nie koniec wnioskowania – kolejny wniosek trzeba złożyć w Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej o wpis do ewidencji sprzedaży bezpośredniej. Konieczne jest przy tym złożenie szczegółowego opisowego projektu technologicznego.

Po etapie składania wniosków trzeba przygotować się na kontrolę z inspekcji weterynaryjnej. Jeżeli kontrolerzy nie wykażą żadnych uchybień i niedociągnięć, wydadzą decyzję o dopuszczeniu do sprzedaży bezpośredniej produktów z danej pasieki. I w tym momencie będziemy już legalnymi sprzedawcami.

Producenci miodu pod unijnym nadzorem
Pszczelarze powinni pamiętać, że przy produkcji miodu obowiązują ich nie tylko przepisy krajowe, ale też dyrektywy unijne. Według Dyrektywy Rady Europejskiej 2001/110 dopuszczony do sprzedaży miód powinien mieć określone nazewnictwo, dopuszczalne w sytuacji, gdy miód w całości lub większej części jest wyprodukowany ze wskazanego kwiatu lub rośliny oraz ma właściwe dla danego rodzaju miodu cechy organoleptyczne, mikroskopowe oraz fizyko-chemiczne. Jeśli miód pochodzi wyłącznie z pożytków zebranych we wskazanej wcześniej lokalizacji dozwolone jest wykorzystanie dla niego określenia terytorialnego, regionalnego albo topograficznego.

Standaryzacja etykiet na słoiki z miodem
Na etykiecie każdego produktu musi koniecznie znajdować się informacja o kraju pochodzenia lub chociaż o kierunku, np. mieszanka miodów z terenów Wspólnoty Europejskiej. Każdy miód dopuszczony do sprzedaży ma prawo być skontrolowany pod kątem zawartości niedozwolonych substancji i innych składników. Każdy pojemnik produktu pszczelego musi też zawierać informację o producencie miodu. Co więcej – pojemnik już w momencie napełniania musi posiadać etykietę z informacją o dacie przydatności do spożycia.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 167

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 12536

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Koktajl pietruszkowy z miodem

Chleb na owsiance z miodem

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.