Portal Pszczelarski

Właściwości miodu gryczano-lipowego

Miód gryczano-lipowy. Źródło zdjęcia: niblackfoods.com/store/images/buckwheat_honey.jpg

miód gryczany miód lipowy miód gryczano-lipowy właściwości miodu właściwości miodu gryczano-lipowego cholina fruktoza cukrzyca insulinoniezależna

Miód gryczano-lipowy powstaje z połączenia nektaru zebranego z kwiatków gryki oraz lipy. W zależności od stanu skupienia ma barwę jasnobrunatną z czerwonawym odcieniem (patoka) lub bladobrunatną z odcieniami od gorzkiej herbaty do jasnego brązu (krupiec). Charakteryzuje się wysoką zawartością choliny.

Szczególnie ceniony w cukiernictwie i gorzelnictwie ze względu na specyficzne połączenie goryczki gryki i łagodnego, delikatnego smaku lipy. To właśnie lipa neutralizuje ostry smak miodu gryczanego, czyniąc go słodkim i przystępnym dla szerokiego grona konsumentów.

Właściwości miodu gryczano-lipowego są najbardziej doceniane przez osoby, które mają problemy zdrowotne z układem krążenia i wątrobą, a także niedokrwistością wynikającą z niedoboru żelaza. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy polecany jest osobom chorym na cukrzycę insulinoniezależną.

Stosowany zarówno prewencyjnie, jak i w leczeniu chorób serca i układu krążenia, w szczególności na podłożu miażdżycowym. Jest wykorzystywany do leczenia m.in. nerwicy serca i żołądka.

Miód gryczano-lipowy zalecany jest osobom w okresie rekonwalescencji, w szczególności gdy jest ona wynikiem zabiegu operacyjnego, podczas którego nastąpiła duża utrata krwi, a także w stanach wyczerpania psychicznego i zaburzeniach na tle nerwowym.

Zobacz również:

Właściwości miodu

Właściwości miodu akacjowego

Właściwości miodu gryczanego

Właściwości miodu lipowego

Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego

Właściowści miodu rzepakowego

Właściwości miodu wielokwiatowego

Właściwości miodu wrzosowego

Właściwości miodu ze spadzi iglastej

Właściwości miodu ze spadzi liściastej oraz spadziowo-nektarowego

Miód malinowy. Skład, zastosowanie, właściwości i dawkowanie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 27798

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Piernik sułtański

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zryczałtowany podatek dochodowy przy sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich przetworzonych

Pszczelarz a faktura VAT RR

Koszty pośrednika handlu produktów pszczelich

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie