Portal Pszczelarski

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem. Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza

przepis z miodem miód sałatka z miodem miodowy dressing sos z miodem kurczak z miodem filet z kurczaka z miodem

Po długotrwałym deszczu pragnienie zmiany pogody. W związku z tym zapamiętajcie moją dzisiejszą propozycję. Ta sałatka będzie idealna gdy nadejdzie fala czerwcowych upałów i nie będzie nam się chciało długo stać przy kuchni. Sałatka jest doskonale skomponowana ponieważ są tu, i zdrowe liście szpinaku, i kruchy kurczak, a przede wszystkim wspaniały dressing miodowy oraz marynowany pieprz, który jest jej ukoronowaniem.

Składniki:
-
1 filet z kurczaka,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 1 czerwona cebula,
- liście szpinaku,
- 2 łyżki marynowanego pieprzu.

Składniki na dressing:
-
2 łyżki musztardy dijon,
- 1 łyżka miodu,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.

Wykonanie:
Zmieszać dokładnie składniki dressingu.

Kurczaka pokroić na małe kawałki i usmażyć na gorącym tłuszczu na rumiano. Odcedzić i wystudzić. Na talerzu ułożyć liście szpinaku oraz kawałki kurczaka, pokrojoną cebulę i pomidorki. Polać przygotowanym dressingiem. Na końcu rozłożyć ziarenka pieprzu.

Smacznego:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2549

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

II Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy