Portal Pszczelarski

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Lekka sałatka z miodowym dressingiem. Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza

przepis z miodem miód sałatka z miodem miodowy dressing sos z miodem kurczak z miodem obiad z miodem

Kompozycja mięsa i warzyw w formie lekkiej sałatki to najlepsze co może być. Dla mnie może to być obiad, przekąska w ciągu dnia, ale najczęściej praktykuję takie sałatki na kolację. Istotną sprawą jest tu sos. Mój ulubiony to ten z octem balsamicznym i miodem. Genialnie komponuje się z pomidorami. Polecam wszystkim.

Składniki:
-
1 filet wędzony z kurczaka,
- garść  mieszanki sałat,
- kilka pomidorków koktajlowych (użyłam daktylowych - są genialne),
- 1 mała czerwona cebula,
- kilka czarnych oliwek,
- 1 krążek sera camembert.

Składniki na dressing:
-
1 łyżka miodu,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 6 łyżek oliwy,
- sól,
- pieprz.

Wykonanie:
Składniki dressingu wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Na talerzu ułożyć sałatę. Dodać pokrojone mięso, oliwki, pomidory, krążki cebuli oraz ser pokrojony w kostkę. Polać sałatkę przygotowanym dressingiem. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4814

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Skrzydełka z miodem i chili

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto orzechowe z miodem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie