Lekka sałatka z miodowym dressingiem
Kompozycja mięsa i warzyw w formie lekkiej sałatki to najlepsze co może być. Dla mnie może to być obiad, przekąska w ciągu dnia, ale najczęściej praktykuję takie sałatki na kolację. Istotną sprawą jest tu sos. Mój ulubiony to ten z octem balsamicznym i miodem. Genialnie komponuje się z pomidorami. Polecam wszystkim.
Składniki:
- 1 filet wędzony z kurczaka,
- garść mieszanki sałat,
- kilka pomidorków koktajlowych (użyłam daktylowych - są genialne),
- 1 mała czerwona cebula,
- kilka czarnych oliwek,
- 1 krążek sera camembert.
Składniki na dressing:
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 6 łyżek oliwy,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Składniki dressingu wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na talerzu ułożyć sałatę. Dodać pokrojone mięso, oliwki, pomidory, krążki cebuli oraz ser pokrojony w kostkę. Polać sałatkę przygotowanym dressingiem. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego:)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
Liczba wyświetleń artykułu: 8331
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!