Portal Pszczelarski

Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym. Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza

przepis z miodem miód obiad z miodem kluski leniwe z miodem sos maślano-miodowy

Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

Kluski leniwe - każdy je zna (choć pewnie w wersji wytrawnej) i pewnie lubi, ale dzięki maślano-miodowej polewie nabierają one nowego smaku. To trochę tak jak z plackami ziemniaczanymi: niektórzy jedzą je ze śmietaną, a niektórzy z cukrem.

Składniki:
-
30 dag sera białego,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 100 g masła,
- 2 -3 łyżki miodu.

Wykonanie:
Ser przepuścić przez maszynkę jeden raz, dodać jajko, wymieszać, na koniec przesiać mąkę i dokładnie wymieszać masę na gładkie ciasto. Uformować wałki, lekko spłaszczyć, kroić ukośnie. Rzucać kluski na gotującą się wodę i gotować ok. 5 min.

Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i lekko podgrzać ale tylko do momentu rozpuszczenia się miodu i połączenia składników. Takim sosem polewać kluski.

Smacznego:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Kaczka z pieczarkami i miodem

2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

3. Pasta miodowo-miętowa

4. Herbata z miodem na przeziębienie

5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami

7. Sos malinowo-miodowy

8. Tarta z brzoskwiniami i miodem

9. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

10. Marlenka - ciasto z miodem

11. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

12. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

13. Kurczak w różowej marynacie

14. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem 

15. Ryż cytrynowy z miodem 

16. Grillowana karkówka miodowa 

17. Agua fresca z borówek 

18. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5366

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Gniazdka z ciasta kataifi z miodem

Torcik naleśnikowy z miodem

Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Pasieka na dachu katedry Notre-Dame w Paryżu - tyle miodu przypada na 2017

Naturalny lek na bezsenność z miodem

Wyślij ogłoszenie pszczelarskie SMSem