Portal Pszczelarski

Agua fresca z borówek

Agua fresca z borówek. Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza

przepis z miodem miód agua fresca agua fresca z borówek napój z miodem shake z miodem

Agua fresca z borówek

Wyjazdy zagraniczne  to doskonała okazja do spotkania ludzi z różnych stron świata. Kiedy kilka miesięcy temu przebywałam w Irlandii poznałam kilka osób zarówno z Europy jak i z drugiej półkuli. Podczas codziennych spotkań przy stole  nasze rozmowy  dotyczyły różnic między krajami z których pochodzimy a mnie szczególnie interesowała kuchnia. Dzięki nim dowiedziałam się na przykład, że typowy napój dla Meksyku to agua fresca. Oczywiście słyszałam o nim wcześniej ale dopiero kolega z Meksyku uświadomił mnie, że napój ten jest masowo sprzedawany na ulicach, jest bardzo popularny i można przygotować go z każdych owoców a nawet z kwiatów i zbóż. Można go kupić w barach i w restauracjach, a nawet w zwykłym kiosku. Często sprzedawany jest w woreczku i pije się go przez słomkę.

Napoje te można przyrządzić prawie z każdych owoców, ze słodkich i kwaśnych. W Meksyku najpopularniejsze są mango, papaja, arbuz i melon ale, jak uświadomił mnie Antonio, w Polsce mogę je przygotować nawet z truskawek. Akurat teraz jest sezon na borówki, których mam całkiem sporo więc pomyślałam, że przyrządzę agua frescę z borówek. Napój smakuje jak shake, tyle że na wodzie. Dosmakowany miodem, limonką i miętą jest naprawdę dobry.

Składniki:
-
2 szklanki wody,
- 3/4 szklanki borówek,
- 3 łyżki soku z limonki,
- 2 łyżki miodu,
- mięta.

Wykonanie:
W wysokim naczyniu umieścić wodę i borówki i dokładnie zmiksować. Dodać miód i sok z limonki, wymieszać. Wlewać do szklanek napełnionych lodem. Udekorować miętą. Natychmiast podawać.

Smacznego:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Kaczka z pieczarkami i miodem

2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

3. Pasta miodowo-miętowa

4. Herbata z miodem na przeziębienie

5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami

7. Sos malinowo-miodowy

8. Tarta z brzoskwiniami i miodem

9. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

10. Marlenka - ciasto z miodem

11. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

12. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

13. Kurczak w różowej marynacie

14. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód) 

15. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

16. Ryż cytrynowy z miodem 

17. Grillowana karkówka miodowa 

18. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2316

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-08-11 19:57:20

Muszę wreszcie wypróbować ten przepis. Borówek amerykańskich mam na krzaczku dość sporo, a w takiej formie mogą się okazać idealne na tak upalne dni.



  Współpracują z portalem:

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Obowiązki pszczelarza na koniec roku podatkowego

Ewidencje przy rozliczaniu się na podstawie PKPiR

Sprzedaż miodu przez Internet - opodatkowanie

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie