Portal Pszczelarski

Kurczak w różowej marynacie

Kurczak w różowej marynacie. Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza

przepis z miodem miód kurczak z miodem obiad z miodem

Kurczak w różowej marynacie

Zwykły kawałek drobiowego mięsa może smakować zupełnie inaczej jeśli zanurzymy go na kilka godzin w pysznej różowej marynacie. Mięso jest idealnie kruche i soczyste jednocześnie i wspaniale pachnie przyprawami.

Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 1/2 szklanki majonezu,
- 3 łyżki maślanki,
- 2 łyżki octu z malin,
- 4 łyżki ketchupu pikantnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżka suszonego tymianku.

Wykonanie:
Filety umyć, przekroić wzdłuż, tak aby powstały 4 porcje. W głębokim naczyniu wymieszać maślankę z majonezem, ketchupem, octem i miodem. Dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. W tak przygotowaną marynatę włożyć porcje mięsa, powinno być zanurzone  całkowicie. Przykryć talerz folią i wstawić do lodówki na kilka godzin  a najlepiej na całą noc. Grillować na mocno rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony.

Smacznego:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Kaczka z pieczarkami i miodem

2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

3. Pasta miodowo-miętowa

4. Herbata z miodem na przeziębienie

5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami

7. Sos malinowo-miodowy

8. Tarta z brzoskwiniami i miodem

9. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

10. Marlenka - ciasto z miodem

11. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

12. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

13. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

14. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem 

15. Ryż cytrynowy z miodem 

16. Grillowana karkówka miodowa 

17. Agua fresca z borówek 

18. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2188

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Podstawowe cechy produkcyjne pszczół miodnych - miodność i plenność

Wiek pszczelarzy w Polsce

Jak umyć wirówkę do miodu (miodarkę)?

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli