Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Transport uli - od czego zacząć? Cz. 2.

Na zdjęciu: ule na ciężarówce gotowe do transportu. Źródło zdjęcia: fruitwoodorchardshoney.com/images/Truck%20Load%20of%20Bees.jpg

transport uli przewożenie uli gospodarka wędrowna pasieka wędrowna zabezpieczenie uli jarzmo przenoszenie uli

Wszystkie elementy połączone
Jeśli pszczelarz chce przetransportować ule, które składają się z kilku kondygnacji lub takie, które mają odejmowane dno, trzeba wszystkie elementy takiego ula połączyć w trwałą i stabilną całość. Połączenie musi być na tyle mocne, by nie uległo rozluźnieniu w czasie transportu. Jak to zrobić? Najczęściej używane są specjalne jarzma, w których budowie wyróżniamy dwa żelazne, nagwintowane pręty oraz motylkowe nakrętki, które są połączone ze sobą listwą górną. Jeśli ul jest wyjątkowo duży, warto też wykorzystać cienkie łańcuszki, które są zakończone kółkami. Mogą też być linki stalowe, które są łączone specjalnymi ściągaczami. Wszystkie te elementy można nabyć w specjalistycznych sklepach pszczelarskich, jednak pszczelarz złota rączka może pokusić się o wykonanie takich zabezpieczeń na własną rękę.

Wentylacja podczas przewozu
Aby pszczołom podczas przewozu zapewnić nie tylko komfort, ale przede wszystkim bezpieczeństwo, konieczne jest również odpowiednie wietrzenie uli. Najlepsze będzie wietrzenie górne przy użyciu specjalnej siatki, którą montuje się do daszka ula. Czasem można też użyć wkładki, która wygląda jak podłużna skrzyneczka z siatką, którą wysuwa się przez wylot do przestrzeni podramkowej. Tak zabezpieczone pszczoły zostaną przetransportowane bez szkód dla ich podstawowych funkcji życiowych.

Jak przenieść ul?
Gdy ule są niewielkie i lekkie, można je przenieść za pomocą zwykłych noszy. Problem pojawia się, gdy ule są ciężkie i dość duże gabarytowo. Aby je przenieść, trzeba do ścian szczytowych zamocować dwa uszka z blachy, a podczas transportu wkłada się specjalnie wygięte druty. Takie przenoszenie będzie bezpieczne i gwarantuje, że nic nie przydarzy się w trakcie.

Opracowano na podstawie:
1. Mieczysław Janiszewski, Ule, sprzęt i budowle pasieczne, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2014, s. 229-230

Wróć do pierwszej części artykułu klikając link: Transport uli - od czego zacząć? Cz. 1.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6514

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

BeePower! w Polsce i za granicą

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Grillowana karkówka miodowa

Sos malinowo-miodowy

Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym