Portal Pszczelarski

Transport uli - od czego zacząć? Cz. 2.

Na zdjęciu: ule na ciężarówce gotowe do transportu. Źródło zdjęcia: fruitwoodorchardshoney.com/images/Truck%20Load%20of%20Bees.jpg

transport uli przewożenie uli gospodarka wędrowna pasieka wędrowna zabezpieczenie uli jarzmo przenoszenie uli

Wszystkie elementy połączone
Jeśli pszczelarz chce przetransportować ule, które składają się z kilku kondygnacji lub takie, które mają odejmowane dno, trzeba wszystkie elementy takiego ula połączyć w trwałą i stabilną całość. Połączenie musi być na tyle mocne, by nie uległo rozluźnieniu w czasie transportu. Jak to zrobić? Najczęściej używane są specjalne jarzma, w których budowie wyróżniamy dwa żelazne, nagwintowane pręty oraz motylkowe nakrętki, które są połączone ze sobą listwą górną. Jeśli ul jest wyjątkowo duży, warto też wykorzystać cienkie łańcuszki, które są zakończone kółkami. Mogą też być linki stalowe, które są łączone specjalnymi ściągaczami. Wszystkie te elementy można nabyć w specjalistycznych sklepach pszczelarskich, jednak pszczelarz złota rączka może pokusić się o wykonanie takich zabezpieczeń na własną rękę.

Wentylacja podczas przewozu
Aby pszczołom podczas przewozu zapewnić nie tylko komfort, ale przede wszystkim bezpieczeństwo, konieczne jest również odpowiednie wietrzenie uli. Najlepsze będzie wietrzenie górne przy użyciu specjalnej siatki, którą montuje się do daszka ula. Czasem można też użyć wkładki, która wygląda jak podłużna skrzyneczka z siatką, którą wysuwa się przez wylot do przestrzeni podramkowej. Tak zabezpieczone pszczoły zostaną przetransportowane bez szkód dla ich podstawowych funkcji życiowych.

Jak przenieść ul?
Gdy ule są niewielkie i lekkie, można je przenieść za pomocą zwykłych noszy. Problem pojawia się, gdy ule są ciężkie i dość duże gabarytowo. Aby je przenieść, trzeba do ścian szczytowych zamocować dwa uszka z blachy, a podczas transportu wkłada się specjalnie wygięte druty. Takie przenoszenie będzie bezpieczne i gwarantuje, że nic nie przydarzy się w trakcie.

Opracowano na podstawie:
1. Mieczysław Janiszewski, Ule, sprzęt i budowle pasieczne, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2014, s. 229-230

Wróć do pierwszej części artykułu klikając link: Transport uli - od czego zacząć? Cz. 1.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6158

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasteczka lekko miodowe

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bananowe chipsy z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem