Portal Pszczelarski

Ocena projektu zakup pszczół w ramach mechanizmu Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014

Na zdjęciu: pszczoły w rojnicy transportówce. Źródło zdjęcia: shtfpreparedness.com/wp-content/uploads/2014/03/Bee-Packages-jpg.jpg

ARR Agencja Rynku Rolnego Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich zakup pszczół refundacja ARR

Ocena projektu zakup pszczół w ramach mechanizmu Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014

Zakup pszczół z możliwością refundacji w ramach „Wsparcia rynku produktów pszczelich” to dla wielu pszczelarzy szansa na rozwój pasiek, a w skali całego kraju – na zwiększenie pogłowia rodzin pszczelich. W sytuacji, gdy pszczoły są gatunkiem zagrożonym każda pomoc, która ma na celu umożliwienie im przetrwania i lepszego rozwoju jest na miarę złota.

Nowy Krajowy Program Wsparcia Pszczelarstwa obowiązujący od sezonu 2013/2014 przyniósł sporo zmian w działaniu mającym refundować zakup pszczół. Choć różnić jest sporo, nie zmienił się poziom refundacji – 70 procent poniesionych kosztów netto. Zmiany pojawiły się natomiast w ilościach matek, odkładów i pakietów możliwych do nabycia. Pszczelarz, czyli końcowy odbiorca pomocy nie może w danym sezonie otrzymać więcej matek, pakietów lub odkładów pszczelich łącznie niż 50 procent liczby posiadanych przez niego rodzin pszczelich. Z tym zastrzeżeniem, że samych pakietów i odkładów nie może być więcej niż 20 procent liczby posiadanych przez niego rodzin pszczelich. Popyt na refundowane odkłady może więc znacznie spaść. Zwróćmy też uwagę, że pszczelarz, który zdecyduje się na zakup matek i odkładów w ilości nie większej niż 50 procent (a jednocześnie same odkłady muszą być nie większe niż 20 procent stanu rodziny), będzie niejako zmuszony do zagospodarowania nadmiarowych matek – najczęściej poprzez tworzenie sztucznych rojów. A to może znacznie zaburzyć dotychczasową pracę w pasiece, a pszczelarz nie da rady nadążyć za rozwojem rodziny – może mu chociażby zabraknąć uli. Jak widać, nowe zasady finansowania, które miało ułatwiać życie pszczelarzom, w rzeczywistości wiele kwestii komplikują.

Opracowano na podstawie:
Realizacja Mechanizmu WPR. Wsparcie rynku produktów pszczelich, www.arr.gov.pl, 14.11.2014 r.

Zobacz również:

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014 - zakup pszczół

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1641

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ogórki z miodem

Pierniczki na miodzie

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zakazać glifosatu - inicjatywa europejska

INSECTUM – polsko-niemieckie warsztaty budowy domów dla owadów

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności