Portal Pszczelarski

Jan Wójcik zwycięzcą konkursu Wzorowa Pasieka Dolnego Śląska

Na zdjęciu: Jan Wójcik, zwycięzca konkursu Wzorowa Pasieka Dolnego Śląska. Źródło zdjęcia: piechowice.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2444

XV Dolnośląskie Święto Wina i Miodu w Przemkowie Dolnośląskie Święto Wina i Miodu w Przemkowie Wzorowa Pasieka Dolnego Śląska Jan Wójcik

Jak co roku, podczas Dolnośląskiego Święta Wina i Miodu w Przemkowie odbywa się finał konkursu "Wzorowa Pasieka Dolnego Śląska". W tym roku, podobnie jak w 2009 zwyciężył pan Jan Wójcik, mieszkaniec Piechowic, który pszczelarzeniem zajmuje się od 1995 r.

Wtedy to, jak wspomina w wywiadzie dla portalu jelonka.com, kupił 3 ule, w tym dwa zasiedlone. Długo nie musiał czekać aby okazało się, że jest uczulony na jad pszczeli. W miarę upływu czasu, jego orgnizm powoli przyzwyczajał się do żądlenia, przez co malała liczba wizyt w szpitalu. Sam twierdzi, że pszczelarstwo to obecnie jego największa pasja.

A ma o co dbać! Prowadzi swoją pasiekę w Kromnowie, gdzie także zlokalizowana jest jego pracownia pszczelarska. Pasieka składa się z 50 pni pszczelich. Swoją pasją zaraża wycieczki szkolne oraz uczestników szkoleń, które prowadzi. Oprócz różnorodnego miodu sprzedaje także propolis i pyłek kwiatowy.

Warto wspomnieć, że pan Jan Wójcik w poprzednich edycjach tegoż konkursu niejednokrotnie zajmował pozycje na podium. Nic tylko pozazdrościć laureatowi tegorocznej edycji dotychczasowych sukcesów i życzyć kolejnych!

Zobacz również:

XV Dolnośląskie Święto Wina i Miodu w Przemkowie

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4155

Komentarze z forum pszczelarskiego

factis 2014-11-03 08:20:40

Gratulacje! Pasja pomaga w osiąganiu sukcesów!

Lagnapis 2014-11-03 18:35:12

Gratulacje za wytrwałość i nagrodę.

michal1972 2014-11-04 07:20:10

Ciekaw jestem jakie to uczucie być stale docenianym za swoją pasję. Mnie się nie udało jeszcze dostać żadnej nagrody. Może jeszcze nie pora na mnie?:)



  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bananowe chipsy z miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem