Portal Pszczelarski

Kontrola pracowni pasiecznej - co będzie sprawdzać inspekcja weterynaryjna? Cz. 2.

Na zdjęciu: pracownia pszczelarska. Źródło zdjęcia: beekeepers.asn.au/html/IllawarraWebPages/Images/IllawarraClubExtractor.JPG

kontrola pracowni pasiecznej kontrola pomieszczenia do pozyskiwania produktów pszczelich produkty pszczele pracownia pszczelarska pomieszczenie do pozyskiwania miodu Inspekcja Weterynaryjna

Ściany i podłoga łatwe do umycia 
Zacznijmy od podłogi – nie musi być ładna, a przede wszystkim funkcjonalna i łatwa do utrzymania w czystości. Powinna być pokryta szczelnym, nieprzepuszczalnym i wytrzymałym materiałem, a jednocześnie musi posiadać spadek, aby wszystkie zanieczyszczenia czy pozostałości po pracy pszczelarza można było łatwo usunąć do kratki ściekowej. Równie ważne są ściany, które powinny być nietoksyczne i nienasiąkliwe. Zapomnijmy o farbach o intensywnym zapachu, które ładnie się prezentują, ale mogą być nie do końca bezpieczne. Najlepszym materiałem na ściany będzie glazura lub lamperia – taką powierzchnie łatwo jest umyć i utrzymać w czystości przez dłuższy czas. Całe pomieszczenie powinno mieć sprawną instalację elektryczną i być wykonane zgodnie z normami budowlanymi i przeciwpożarowymi [1].

Co najmniej dwa pomieszczenia 
Każda pracownia pasieczna powinna składać się z co najmniej dwóch pomieszczeń. Jedno ma służyć do odbioru i konfekcjonowania miodu, drugie – do prac pomocniczych, takich jak przygotowanie ramek. Przyda się też jako magazyn sprzętu, ubrań roboczych. Warto więc wstawić tu jakieś szafy, półki czy regały, dzięki którym zachowany będzie porządek. Inspektor podczas kontroli weterynaryjnej będzie też sprawdzał, czy pracownia pasieczna posiada stały dostęp do bieżącej wody pitnej. Nie może to być przypadkowy zbiornik czy woda niewiadomego pochodzenia. Każda woda, bez względu na to, czy pochodzi z własnego ujęcia, czy z sieci wodociągowej, musi być regularnie badana pod kątem bakteriologicznym i właściwości fizyko-chemicznych. Wodę z wodociągów wystarczy badać raz w roku, a wodę z własnego ujęcia – raz na pół roku [1].

Książeczki sanepidu dla wszystkich pracujących przy miodzie 
Inspektor podczas kontroli na pewno będzie chciał zapoznać się z aktualnymi badaniami. W pracowni pasiecznej niezbędna jest też apteczka – przyda się w przypadku użądlenia, poparzenia czy urazu mechanicznego. Warto pamiętać, że zawód pszczelarza tylko wydaje się taki sielankowy, w rzeczywistości jest dość urazowy. Zarówno pszczelarz, jak i wszystkie inne osoby, które bezpośrednio zajmują się produkcją miodu, powinni posiadać książeczki zdrowia dla celów sanitarno-epidemiologicznych z aktualnym wpisem lekarza poświadczającego, że nie istnieją żadne zdrowotne przeciwwskazania do pracy tych osób przy produkcji żywności.

Wróć do pierwszej części artykułu klikając link: Kontrola pracowni pasiecznej - co będzie sprawdzać inspekcja weterynaryjna? Cz. 1.

Opracowano na podstawie:
1. Ryszard Pałach, Ja też chciał(a)bym być pszczelarzem – cz. 2, Rolnicze ABC 2009, nr 12, s. 19
2. Jan Ślósarz, Poradnik początkującego pszczelarza cz. V, www.modr.pl, 7.10.2014 r.

Kontrola pracowni pasiecznej - artykuły powiązane

Pracownia pasieczna - wymogi i wyposażenie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 17766

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Marchewka z jabłkiem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności