Portal Pszczelarski

Kontrola pracowni pasiecznej - co będzie sprawdzać inspekcja weterynaryjna? Cz. 1.

Na zdjęciu: pracownia pszczelarska. Źródło zdjęcia: beekeepers.asn.au/html/IllawarraWebPages/Images/IllawarraClubExtractor.JPG

kontrola pracowni pasiecznej kontrola pomieszczenia do pozyskiwania produktów pszczelich produkty pszczele pracownia pszczelarska pomieszczenie do pozyskiwania miodu Inspekcja Weterynaryjna

Pszczelarz jest nie tylko właścicielem pasieki. Z punktu widzenia przepisów weterynaryjnych jest także producentem żywności. Jeżeli planuje wprowadzać pozyskane w pasiece produkty do obrotu, musi posiadać wpis do rejestru podmiotów prowadzących produkcję i sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego. Tak, dokładnie – zwierzęcego – bo choć nektar pochodzi z kwiatów, to miód, który jest z niego wytwarzany powstaje dzięki pracy zwierząt.

Jeśli pszczelarz chce sprzedawać swoje wyroby, musi liczyć się z tym, że będzie podlegał nadzorowi inspekcji weterynaryjnej. Pierwsza kontrola czeka go już na samym początku działalności – jest bowiem niezbędna do uzyskania wpisu do rejestru. Aby uzyskać taki wpis, pszczelarz i jego pasieka muszą spełnić szereg wymagań usankcjonowanych prawnie. Inspektora kontrolującego pasiekę interesować będą nie tyle pszczoły czy ule, ale warunki, w jakich odbywa się pozyskiwanie miodu – wirowanie przy użyciu miodarki, a także rozlewanie miodu do detalicznych opakowań. Pomieszczenie oraz całe jego wyposażenie musi więc spełniać wysokie normy sanitarno-epidemiologiczne [1].

Podlegasz nadzorowi inspektora
Warunki, jakie powinna spełniać pracownia pasieczna jako pomieszczenie do pozyskiwania miodu zostały zapisane w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 29 grudnia 2006 roku. Wymagania dotyczące pracowni pasiecznej są takie same dla wszystkich, bez względu na wielkość pomieszczeń czy samej pasieki oraz bez względu na to, czy jest to pasieka stacjonarna czy wędrowna. Standardy jakości muszą być bowiem zawsze jednolite i równie wysokie. Warto pamiętać, że pszczelarz podlega nadzorowi weterynaryjnemu tego powiatowego inspektoratu, który jest odpowiedni dla miejsca, w którym znajduje się pasieka, a nie dla miejsca zamieszkania jej właściciela.

Wszystko musisz ująć w opisie
Aby inspektor weterynarii wydał zgodę na prowadzenie działalności, pszczelarz ma za zadanie przygotowanie dokładnego opisu pracowni, w którym znajdzie się stan faktyczny, sprzęt i wyposażenie oraz metody utrzymania higieny. Całość wyposażenia, które znajduje się w pracowni pasiecznej, nie powinna być wynoszona z pasieki. Pszczelarz nie może więc pożyczać sprzętu zaprzyjaźnionym właścicielom innych pasiek – chodzi przede wszystkim o kwestie bezpieczeństwa i zminimalizowanie ryzyka przenoszenia chorób zakaźnych z miejsca na miejsce [2].

Przejdź do dalszej części artykułu klikając link: Kontrola pracowni pasiecznej - co będzie sprawdzać inspekcja weterynaryjna? Cz. 2.

Opracowano na podstawie:
1. Ryszard Pałach, Ja też chciał(a)bym być pszczelarzem – cz. 2, Rolnicze ABC 2009, nr 12, s. 19
2. Jan Ślósarz, Poradnik początkującego pszczelarza cz. V, www.modr.pl, 7.10.2014 r.

Kontrola pracowni pasiecznej - artykuły powiązane

Pracownia pasieczna - wymogi i wyposażenie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 27016

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Propolis - produkt pszczeli

Miód - produkt pszczeli