Portal Pszczelarski

Kontrola pracowni pasiecznej - co będzie sprawdzać inspekcja weterynaryjna? Cz. 1.

Na zdjęciu: pracownia pszczelarska. Źródło zdjęcia: beekeepers.asn.au/html/IllawarraWebPages/Images/IllawarraClubExtractor.JPG

kontrola pracowni pasiecznej kontrola pomieszczenia do pozyskiwania produktów pszczelich produkty pszczele pracownia pszczelarska pomieszczenie do pozyskiwania miodu Inspekcja Weterynaryjna

Pszczelarz jest nie tylko właścicielem pasieki. Z punktu widzenia przepisów weterynaryjnych jest także producentem żywności. Jeżeli planuje wprowadzać pozyskane w pasiece produkty do obrotu, musi posiadać wpis do rejestru podmiotów prowadzących produkcję i sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego. Tak, dokładnie – zwierzęcego – bo choć nektar pochodzi z kwiatów, to miód, który jest z niego wytwarzany powstaje dzięki pracy zwierząt.

Jeśli pszczelarz chce sprzedawać swoje wyroby, musi liczyć się z tym, że będzie podlegał nadzorowi inspekcji weterynaryjnej. Pierwsza kontrola czeka go już na samym początku działalności – jest bowiem niezbędna do uzyskania wpisu do rejestru. Aby uzyskać taki wpis, pszczelarz i jego pasieka muszą spełnić szereg wymagań usankcjonowanych prawnie. Inspektora kontrolującego pasiekę interesować będą nie tyle pszczoły czy ule, ale warunki, w jakich odbywa się pozyskiwanie miodu – wirowanie przy użyciu miodarki, a także rozlewanie miodu do detalicznych opakowań. Pomieszczenie oraz całe jego wyposażenie musi więc spełniać wysokie normy sanitarno-epidemiologiczne [1].

Podlegasz nadzorowi inspektora
Warunki, jakie powinna spełniać pracownia pasieczna jako pomieszczenie do pozyskiwania miodu zostały zapisane w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 29 grudnia 2006 roku. Wymagania dotyczące pracowni pasiecznej są takie same dla wszystkich, bez względu na wielkość pomieszczeń czy samej pasieki oraz bez względu na to, czy jest to pasieka stacjonarna czy wędrowna. Standardy jakości muszą być bowiem zawsze jednolite i równie wysokie. Warto pamiętać, że pszczelarz podlega nadzorowi weterynaryjnemu tego powiatowego inspektoratu, który jest odpowiedni dla miejsca, w którym znajduje się pasieka, a nie dla miejsca zamieszkania jej właściciela.

Wszystko musisz ująć w opisie
Aby inspektor weterynarii wydał zgodę na prowadzenie działalności, pszczelarz ma za zadanie przygotowanie dokładnego opisu pracowni, w którym znajdzie się stan faktyczny, sprzęt i wyposażenie oraz metody utrzymania higieny. Całość wyposażenia, które znajduje się w pracowni pasiecznej, nie powinna być wynoszona z pasieki. Pszczelarz nie może więc pożyczać sprzętu zaprzyjaźnionym właścicielom innych pasiek – chodzi przede wszystkim o kwestie bezpieczeństwa i zminimalizowanie ryzyka przenoszenia chorób zakaźnych z miejsca na miejsce [2].

Przejdź do dalszej części artykułu klikając link: Kontrola pracowni pasiecznej - co będzie sprawdzać inspekcja weterynaryjna? Cz. 2.

Opracowano na podstawie:
1. Ryszard Pałach, Ja też chciał(a)bym być pszczelarzem – cz. 2, Rolnicze ABC 2009, nr 12, s. 19
2. Jan Ślósarz, Poradnik początkującego pszczelarza cz. V, www.modr.pl, 7.10.2014 r.

Kontrola pracowni pasiecznej - artykuły powiązane

Pracownia pasieczna - wymogi i wyposażenie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 25495

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem