Portal Pszczelarski

Jad pszczół i walka z rakiem

Na zdjęciu komórka rakowa. Źródło: origene.com/images/lysate/cancer_cell.jpg

jad pszczeli rak zwalczanie raka właściwości jadu pszczelego

O tym, że jad pszczół, węży i skorpionów posiada unikalne właściwości wiadomo nie od dziś. Okazuje się jednak, że być może za niedługo będzie można do nich zaliczyć także hamowanie rozwoju raka piersi i skóry.

Uczeni odkryli, że wchodzące w skład jadu peptydy i białka rozpoznają komórki nowotworowe i hamują ich wzrost bez uszkadzania okolicznych tkanek. Udało się to dzięki zamknięciu jadu w specjalnych nanokapsułkach niewidocznych dla układu odpornościowego. Dzięki temu toksyna oszczędziła zdrowe organy i dotarła bez trudu do celu.

Być może jest to odkrycie na miare tego stulecia, gdyż jak wiadomo nadmiar toksyny może, i generalnie wywołuje, wiele skutków ubocznych, do których należy zaliczyć m.in.: uszkodzenie serca, nerwów czy krwawienie podskórne. W ciągu najbliższych kilku lat planowane jest przeprowadzenie prób klinicznych.

Opracowano na podstawie: Angora - Peryskop nr 34 (24.08.2014 r.)

Jad pszczeli - artykuły powiązane

Jad pszczeli - zastosowanie, leczenie, właściwości

Produkcja jadu pszczelego przez pszczoły miodne

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4347

Komentarze z forum pszczelarskiego

Lukasz_Baniak 2014-08-25 10:59:10

Możliwe, że będzie to odkrycie na wagę tego stulecia. Pozostaje trzymać kciuki!

blondynekkrk 2014-08-29 09:48:17

No ciekawe, czy to się ziści. Już było kilka projektów dotyczących wykorzystania zdolności pszczół i nic z nich w sumie nie wyszło :(



  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bigos staropolski na winie z miodem

Bananowe chipsy z miodem

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Suchodrzew pospolity, wiciokrzew pospolity, wiciokrzew suchodrzew – roślina miododajna

Jakość matki pszczelej wychowanej z jaja lub larwy w różnym wieku

Pszczelarstwo miejskie - podsumowanie

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

VIII Agroturystyczne Święto Wina i Miodu Pitnego na Zamku Grodziec - relacja z wydarzenia

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

Projekt Bzykająca Przyczepka

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową