Portal Pszczelarski

Jad pszczół i walka z rakiem

Na zdjęciu komórka rakowa. Źródło: origene.com/images/lysate/cancer_cell.jpg

jad pszczeli rak zwalczanie raka właściwości jadu pszczelego

O tym, że jad pszczół, węży i skorpionów posiada unikalne właściwości wiadomo nie od dziś. Okazuje się jednak, że być może za niedługo będzie można do nich zaliczyć także hamowanie rozwoju raka piersi i skóry.

Uczeni odkryli, że wchodzące w skład jadu peptydy i białka rozpoznają komórki nowotworowe i hamują ich wzrost bez uszkadzania okolicznych tkanek. Udało się to dzięki zamknięciu jadu w specjalnych nanokapsułkach niewidocznych dla układu odpornościowego. Dzięki temu toksyna oszczędziła zdrowe organy i dotarła bez trudu do celu.

Być może jest to odkrycie na miare tego stulecia, gdyż jak wiadomo nadmiar toksyny może, i generalnie wywołuje, wiele skutków ubocznych, do których należy zaliczyć m.in.: uszkodzenie serca, nerwów czy krwawienie podskórne. W ciągu najbliższych kilku lat planowane jest przeprowadzenie prób klinicznych.

Opracowano na podstawie: Angora - Peryskop nr 34 (24.08.2014 r.)

Jad pszczeli - artykuły powiązane

Jad pszczeli - zastosowanie, leczenie, właściwości

Produkcja jadu pszczelego przez pszczoły miodne

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4514

Komentarze z forum pszczelarskiego

Lukasz_Baniak 2014-08-25 10:59:10

Możliwe, że będzie to odkrycie na wagę tego stulecia. Pozostaje trzymać kciuki!

blondynekkrk 2014-08-29 09:48:17

No ciekawe, czy to się ziści. Już było kilka projektów dotyczących wykorzystania zdolności pszczół i nic z nich w sumie nie wyszło :(



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Marchewka z jabłkiem i miodem

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem