Jad pszczół i walka z rakiem

Na zdjęciu komórka rakowa. Źródło: origene.com/images/lysate/cancer_cell.jpg
O tym, że jad pszczół, węży i skorpionów posiada unikalne właściwości wiadomo nie od dziś. Okazuje się jednak, że być może za niedługo będzie można do nich zaliczyć także hamowanie rozwoju raka piersi i skóry.
Uczeni odkryli, że wchodzące w skład jadu peptydy i białka rozpoznają komórki nowotworowe i hamują ich wzrost bez uszkadzania okolicznych tkanek. Udało się to dzięki zamknięciu jadu w specjalnych nanokapsułkach niewidocznych dla układu odpornościowego. Dzięki temu toksyna oszczędziła zdrowe organy i dotarła bez trudu do celu.
Być może jest to odkrycie na miare tego stulecia, gdyż jak wiadomo nadmiar toksyny może, i generalnie wywołuje, wiele skutków ubocznych, do których należy zaliczyć m.in.: uszkodzenie serca, nerwów czy krwawienie podskórne. W ciągu najbliższych kilku lat planowane jest przeprowadzenie prób klinicznych.
Opracowano na podstawie: Angora - Peryskop nr 34 (24.08.2014 r.)
Jad pszczeli - artykuły powiązane
Liczba wyświetleń artykułu: 5131
Komentarze z forum pszczelarskiego
Lukasz_Baniak 2014-08-25 10:59:10
blondynekkrk 2014-08-29 09:48:17

Zmysły u pszczoły miodnej
Narządy zmysłów pszczoły miodnej Portal Pszczelarski

Miód malinowy. Skład, zastosowanie, właściwości i dawkowanie
Portal Pszczelarski

Ul warszawski poszerzany czternastoramkowy. Budowa krok po kroku
Portal Pszczelarski

Jad pszczeli - zastosowanie, leczenie, właściwości
Apitoksynoterapia oraz właściwości i zastosowanie jadu pszczelego Portal Pszczelarski

Sposoby porozumiewania się pszczół
W jaki sposób komunikują się ze sobą pszczoły? Portal Pszczelarski

XXIX Wojewódzka Konferencja Pszczelarska w Karniowicach
15 luty 2025 r., Karniowice Marcin Balana

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.)
Roślina miododajna i roślina pyłkodajna Joanna Baran
