Portal Pszczelarski

Jad pszczół i walka z rakiem

Na zdjęciu komórka rakowa. Źródło: origene.com/images/lysate/cancer_cell.jpg

jad pszczeli rak zwalczanie raka właściwości jadu pszczelego

O tym, że jad pszczół, węży i skorpionów posiada unikalne właściwości wiadomo nie od dziś. Okazuje się jednak, że być może za niedługo będzie można do nich zaliczyć także hamowanie rozwoju raka piersi i skóry.

Uczeni odkryli, że wchodzące w skład jadu peptydy i białka rozpoznają komórki nowotworowe i hamują ich wzrost bez uszkadzania okolicznych tkanek. Udało się to dzięki zamknięciu jadu w specjalnych nanokapsułkach niewidocznych dla układu odpornościowego. Dzięki temu toksyna oszczędziła zdrowe organy i dotarła bez trudu do celu.

Być może jest to odkrycie na miare tego stulecia, gdyż jak wiadomo nadmiar toksyny może, i generalnie wywołuje, wiele skutków ubocznych, do których należy zaliczyć m.in.: uszkodzenie serca, nerwów czy krwawienie podskórne. W ciągu najbliższych kilku lat planowane jest przeprowadzenie prób klinicznych.

Opracowano na podstawie: Angora - Peryskop nr 34 (24.08.2014 r.)

Jad pszczeli - artykuły powiązane

Jad pszczeli - zastosowanie, leczenie, właściwości

Produkcja jadu pszczelego przez pszczoły miodne

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4984

Komentarze z forum pszczelarskiego

Lukasz_Baniak 2014-08-25 10:59:10

Możliwe, że będzie to odkrycie na wagę tego stulecia. Pozostaje trzymać kciuki!

blondynekkrk 2014-08-29 09:48:17

No ciekawe, czy to się ziści. Już było kilka projektów dotyczących wykorzystania zdolności pszczół i nic z nich w sumie nie wyszło :(



  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chałka z szafranem i miodem

Bastani – perskie lody szafranowe

Chleb z szafranem i miodem

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bananowe chipsy z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.