Portal Pszczelarski

Szybki piernik z miodem na święta

Na zdjęciu: Szybki piernik z miodem na święta. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód piernik z miodem ciasto z miodem

Szybki piernik z miodem na święta

To jest dobry przepis dla wszystkich spóźnialskich, którzy tak, jak ja zagapili się i zapomnieli (lub nie mieli czasu) zrobić piernika odpowiednio wcześniej (wiadomo: ciasto, kilka tygodni w odstawkę itd.). :) Można upiec go nawet w Wigilię rano i podać wieczorem. Jest puszysty i miękki.

Składniki:
- 1 szklanka miodu,
- 1 szklanka cukru, 
- 1 szklanka mleka,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka),
- 100 g masła,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka sody oczyszczonej,
- 1 łyżka kakao,
- powidła  do przełożenia (użyłam marmolady wieloowocowej).

Wykonanie:
Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon mieszamy  w garnuszku i gotujemy do połączenia składników. Studzimy.

Do ostudzonej masy dodajemy cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą. Po każdym dodaniu jednego składnika bardzo dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i mieszamy drewnianą szpatułką.

Ciasto przekładamy do formy (u mnie prostokątna, jeżeli używacie keksówek – rozłóżcie ciasto na dwie). Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Gdy piernik wystygnie, wyjmujemy go z formy, przekrajamy wzdłuż i smarujemy powidłami (możemy też dodać marcepan). Posmarowaną część piernika przykrywamy drugą połową, dociskamy. Wierzch możemy polać czekoladą.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

10. Tofu smażone w ziołach z miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

13. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

14. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 21739

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-12-08 11:50:38

O tak, piernik na Wigilię musi być. Jak wyglądałyby święta bez piernika? Nijak. Podobnie jak święta bez rodziny i choinki...



  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Pszczoły i pszczelarstwo trzech kontynentów - zaproszenie na wykład

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica