Portal Pszczelarski

Sierpień i wrzesień pachnie w pasiece wrzosem, nawłocią i gryką - 2014

Na zdjęciu: wrzosowisko. Źródło zdjęcia: lh6.googleusercontent.com/-sBtbvYCxwp4/U1D-P-0i66I/AAAAAAAAAMQ/y60g7ieg4SA/w640-h400-p-k/wrzosowisko.jpg

pożytki pożytki późne wrzos zwyczajny gryka zwyczajna nawłoć miód gryczano-nawłociowy jesień w pasiece sezon pszczelarski 2014

Sierpień i wrzesień pachnie w pasiece wrzosem, nawłocią i gryką – 2014

Sierpień i wrzesień to czas, gdy pszczoły wylatują na tak zwane pożytki późne. Rzepak, akacja czy lipa już dawno zebrane i teraz czas na wytwarzanie ciemniejszych i mocniejszych miodów. Są one bardzo aromatyczne i pachnące, a ich zapach w pasiece jest naprawdę mocno wyczuwalny.

Najpopularniejsze pożytki pszczele na jesieni to wrzos, gryka i nawłoć. Ta ostatnia roślina, nazywana czasem także mimozą, staje się coraz popularniejsza jako roślina miododajna. Pszczoły z nawłoci tworzą miód nawłociowy lub łączą go z nektarem przynoszonym z pożytków gryczanych, tworząc unikalną mieszankę – miód gryczano-nawłociowy. Jest to gatunek dość unikalny, natomiast o wyjątkowych właściwościach smakowych i zapachowych. Miód gryczany również wytwarzany jest w drugiej połowie lata i wczesną jesienią. Pięknie pachnie gryką, a jego lekko ostry smak ma naprawdę wielu zwolenników.

Wczesna jesień w pasiece to także czas pożytków wrzosowych – wrzos jest bardzo dobrą roślina miododajną, natomiast w Polsce rzadko występuje w formie charakterystycznych, rozległych wrzosowisk. Pszczelarze, którzy chcą produkować miód wrzosowy, muszą z pasiekami wędrować na wrzosowiska. W tym czasie pozostali pszczelarze, którzy w ofercie miodu wrzosowego nie mają, szykują się powoli do prac jesiennych. Najwięcej wrzosowisk znajduje się na Pomorzu Zachodnim, w Kotlinie Sandomierskiej i w Borach Dolnośląskich. Jako że jest ich niewiele, na wrzosowiskach można spotkać dość duże zagęszczenie pasiek wędrownych. A to oznacza, że wydajność miodowa pszczół nawet na bardzo dobrych pożytkach w tym przypadku może nie być zbyt wysoka.

Zobacz również:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Gryka zwyczajna - roślina miododajna

Wrzos zwyczajny - roślina miododajna

Wydajność miodowa rodzin pszczelich w różnych warunkach pożytkowych w latach 2013-2014

Czerwiec i lipiec w pasiece a pożytki pszczele – 2014

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 11212

Komentarze z forum pszczelarskiego

mati 2014-08-24 11:25:30

no zobaczymy czy to bedzie dobry czas. nawloci duzo ale caly czas leje deszcz



  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Ewidencje przy rozliczaniu się na podstawie PKPiR

Sprzedaż bezpośrednia miodu - opodatkowanie

Kasa fiskalna - czy sprzedając miód musisz ją mieć?

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Walne zgromadzenie członków Stowarzyszenia Natura i Człowiek

Zostań bohaterem pszczół

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami