Portal Pszczelarski

Ocena projektu zakup lawet w ramach mechanizmu Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014

Na zdjęciu: przyczepy do przewozu uli. Źródło zdjęcia: http://www.herculean.co.uk/trailers-and-trailer-spares

Agencja Rynku Rolnego ARR Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich przyczepa do przewozu uli laweta do przewozu uli zakup lawet do przewozu uli

Ocena projektu zakup lawet w ramach mechanizmu Wsparcia Rynku Produktów Pszczelich 2014

Zakup lawet w ramach mechanizmu „Wsparcie rynku produktów pszczelich” umożliwia pszczelarzom tańszy, bo częściowo refundowany zakup przyczep do przewożenia uli, niezbędnych przede wszystkim do prowadzenia gospodarki wędrownej.

Celem działania jest zracjonalizowanie prowadzenia wędrownej gospodarki pasiecznej – chodzi o zachęcenie drobnych pszczelarzy do wspólnego przewożenia uli na poszczególne pasieczyska. Korzyści będą zarówno dla pszczelarzy, jak i dla środowiska. Efektem działania powinna być zwiększona produkcja miodu oraz innych produktów pszczelich, a także zapylanie roślin na jak największych terytoriach naszego kraju.

Zakupu lawet w ramach „Wsparcia rynku produktów pszczelich” można było dokonywać już od kilku lat. Jednakże aktualnie obowiązujący program (obejmujący trzy sezony: 2013/14, 2014/15, 2015/16) ma nieco zwiększone limity wypłaty środków, natomiast obniżono minimalna liczbę posiadanych rodzin pszczelich, uprawniającą do skorzystania ze wsparcia na zakup lawet. W ubiegłym programie pszczelarz, aby skorzystać ze wsparcia na zakup lawet, musiał posiadać co najmniej 50 rodzin pszczelich. Maksymalna kwota wsparcia na jedno gospodarstwo pasieczne nie mogła natomiast przekroczyć 8 tysięcy złotych. W obecnym programie jest to już 10 tysięcy złotych. Ze wsparcia mogą natomiast skorzystać właściciele już 30 rodzin pszczelich. Dzięki tym zmianom skorzystają zarówno mali pszczelarze, którzy do tej pory z refundacji skorzystać nie mogli. Ale korzyści odczują też właściciele dużych gospodarstw pasiecznych, którzy będą mogli otrzymać wyższą refundację. To zmiany na plus, które w dłuższej perspektywie czasu mogą zachęcić pszczelarzy do prowadzenia gospodarki wędrownej i dywersyfikacji źródeł pożytku. A to może realnie wpłynąć na ilość pozyskiwanego przez nich miodu.

Opracowano na podstawie:
Realizacja Mechanizmu WPR. Wsparcie rynku produktów pszczelich, www.arr.gov.pl, 13.11.2014 r.

Zobacz również:

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich - zakup lawet do przewozu uli

X
Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2266

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie