Portal Pszczelarski

Rebelia w ulu - Sprzeczne interesy

Tekst na licencji CC-BY. Źródło: Projektor Jagielloński 2, "Rebelia w ulu", www.projektor.uj.edu.pl Źródło obrazka: www.projektor.uj.edu.pl/documents/5549799/49740106/bio.jpg?t=1403606886024

Rebelia w ulu Projektor Jagielloński 2 Uniwersytet Jagielloński badania na rodzinach pszczelich teoria doboru krewniaczego rozwój larw larwy pszczele rebeliantki teoria doboru krewniaczego Karolina Kuszewska

Sprzeczne interesy

W tej historii najciekawsza jest odpowiedź na pytanie: Co sprawia, że po wylocie roju larwy robotnic rozwijają się w bardziej samolubne osobniki i jakie są skutki tego procesu?. Istnieją dwa wytłumaczenia tej kwestii. Pierwsze wyjaśnienie dotyczy sygnału działającego na larwy i będącego bezpośrednią przyczyną rozwoju rebeliantek. Za taki czynnik można uznać brak dorosłej matki w gnieździe po wylocie roju, który larwy odczuwają i przez to rozwijają się w rebelianckie robotnice.

Natomiast drugie wyjaśnienie powstawania tej samolubnej strategii robotnic dotyka przyczyn ewolucyjnych. Opiera się ono na teorii doboru krewniaczego, która tłumaczy także pojawiające się w układach socjalnych konflikty. Przed odlotem matki robotnice wychowują braci i siostry, natomiast po wylocie roju będą wychowywać potomstwo nowej królowej, czyli matki, która tak naprawdę będzie ich siostrą. W przyszłości robotnice będą więc musiały wychowywać siostrzeńców i siostrzenice, z którymi są o połowę mniej spokrewnione niż były z siostrami i braćmi, a to oznacza, że przekażą mniej swoich genów do następnego pokolenia. Właśnie ten spadek pokrewieństwa w rodzinie był powodem ewolucji strategii rebelianckich robotnic, które już jako larwy przygotowują się do buntu w dorosłym życiu. Nie jest to jednak stan długotrwały dla rodziny pszczelej, ponieważ rebeliantki – tak jak i inne robotnice – żyją około miesiąca, podczas gdy pokolenie robotnic wychowanych z jaj złożonych przez nową matkę rozwija się już w normalne robotnice (żyjące także koło miesiąca), które opiekują się matką i jej potomstwem.

Każde odkrycie generuje inne pytania i problemy, nie inaczej jest w przypadku rebelianckich robotnic. Aktualnie prowadzone badania skupiają się na zgłębieniu biologii rebeliantek oraz ich wpływu na rodzinę, w której się znajdują. Badane będą kwestie dotyczące metabolizmu, długości życia oraz odpowiedzi immunologicznej rebeliantek – podsumowuje Karolina Kuszewska z Instytutu Nauk o Środowisku UJ. Do tej pory nie wiadomo także, w jaki sposób larwy „dowiadują się" o chwilowym braku matki w gnieździe. Dalsze badania pszczół rebeliantek będą więc fascynującą przygodą, która pozwoli nie tylko na lepsze zrozumienie biologii pszczół, lecz także lepszą percepcję ewolucji skomplikowanych układów społecznych.

Czytaj więcej o Rebelii w ulu:

1. Rebelia w ulu - Dlaczego lepiej dbać o siostrę?

2. Rebelia w ulu - Rójka i rebeliantki

Kliknij aby uzyskać więcej informacji na temat działań podejmowanych w ramach Projektora Jagiellońskiego.

liknij po więcej informacji na temat działań podejmowanych w ramach Projektora Jagiellońskiego.
Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2150

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bigos staropolski na winie z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?