Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Spadź a wytwórcy spadzi Cz. 2.

Na zdjęciu: lipa drobnolisna (Tilia cordata Mill.) - jedna z roślin spadziodajnych. Źródło zdjęcia: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c9/Lime_tree.jpg/640px-Lime_tree.jpg

spadź wytwórcy spadzi pożytki pluskwiaki równoskrzydłe mszyce czerwce miodówki miód spadziowy produkcja miodu spadziowego

Kto wytwarza spadź?
Jak już wcześniej wspomniano, wytwórcami spadzi są pluskwiaki równoskrzydłe. Poznajmy więc ich bliżej. Największe ilości spadzi wytwarzają mszyce i czerwce, czasami też do tej produkcji dołączają miodówki. Wszystkie pluskwiaki mają kłująco-ssący aparat gębowy, który pomaga im w przedostawaniu się do rurek sitowych przez zewnętrzne warstwy liści. Zarówno mszyce, jak i czerwce bytują na konkretnych gatunkach drzew, a na innych nie będą ani odżywiać się, ani rozmnażać. Wytwórcy spadzi, choć pozornie niszczą liście, w rzeczywistości nie są traktowani jak szkodniki lasów. Po pierwsze, roślina ma możliwość modyfikacji składu swoich soków, co zniechęci mszyce i czerwce w momencie, gdy nadmiernie będą eksploatować dane drzewo. Po drugie – spadź jest powszechnie wykorzystywana nie tylko przez pszczoły, ale tez przez osy i mrówki [1].

W pracy pszczelarza niezwykle istotna jest obserwacja wytwórców spadzi. Powinien nie tylko znać ich z nazwy, ale też wiedzieć jak wyglądają i gdzie bytują. Niezwykle istotna jest też ocena populacji tych owadów, co ma spore znaczenie dla szacowania ilości pożytków oraz możliwego do wytworzenia miodu.

Kiedy pszczoły zbierają spadź?
Spadź jest uważana za pożytek nieobliczalny i trudny do przewidzenia. Odróżnia to ją od innych pożytków, gdzie w dość łatwy sposób można przewidzieć termin kwitnienia roślin oraz zbierania z nich pyłku i nektaru. Tymczasem spadź może pojawiać się w różnych okresach roku. Czasem pojawia się już w maju, a okres spadziowy trwa kolejne dwa, trzy lub cztery miesiące.

Bywa jednak i tak, że spadź na liściach jest widoczna dopiero w sierpniu i wtedy okres pożytkowy może trwać nawet do października. Są lata, gdy pojawia się pomimo niesprzyjających warunków i takie, gdzie pogoda wydaje się wręcz idealna, a spadzi na drzewach nie ma nawet w ilościach minimalnych. Zdarza się też, że spadź znajduje się na drzewach w dużych ilościach, ale pszczoły nie są w stanie jej zebrać, bo silny wiatr lub długotrwała deszczowa pogoda unieruchamia je w ulu. Te wszystkie kwestie sprawiają, że miód spadziowy jest towarem niejako unikalnym – pszczelarz nigdy nie wie, ile w danym roku uda mu się pozyskać miodu. Nigdy więc nie należy nastawiać się wyłącznie na produkcję miodu spadziowego, gdyż nie da się, nawet czysto orientacyjnie oszacować, ile miodu spadziowego uzyskamy w danym roku [2].

Opracowano na podstawie:
1. Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 105-108
2. Jan Slósarz, Poradnik początkującego pszczelarza cz. VIII, www.modr,pl, 17.10.2014 r.

Wróć do pierwszej części niniejszego artykułu klikając w link: Spadź a wytwórcy spadzi Cz. 1.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 15274

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Słodka sałatka z kurczakiem

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Bananowe chipsy z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego