Portal Pszczelarski

Spadź a wytwórcy spadzi Cz. 2.

Na zdjęciu: lipa drobnolisna (Tilia cordata Mill.) - jedna z roślin spadziodajnych. Źródło zdjęcia: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c9/Lime_tree.jpg/640px-Lime_tree.jpg

spadź wytwórcy spadzi pożytki pluskwiaki równoskrzydłe mszyce czerwce miodówki miód spadziowy produkcja miodu spadziowego

Kto wytwarza spadź?
Jak już wcześniej wspomniano, wytwórcami spadzi są pluskwiaki równoskrzydłe. Poznajmy więc ich bliżej. Największe ilości spadzi wytwarzają mszyce i czerwce, czasami też do tej produkcji dołączają miodówki. Wszystkie pluskwiaki mają kłująco-ssący aparat gębowy, który pomaga im w przedostawaniu się do rurek sitowych przez zewnętrzne warstwy liści. Zarówno mszyce, jak i czerwce bytują na konkretnych gatunkach drzew, a na innych nie będą ani odżywiać się, ani rozmnażać. Wytwórcy spadzi, choć pozornie niszczą liście, w rzeczywistości nie są traktowani jak szkodniki lasów. Po pierwsze, roślina ma możliwość modyfikacji składu swoich soków, co zniechęci mszyce i czerwce w momencie, gdy nadmiernie będą eksploatować dane drzewo. Po drugie – spadź jest powszechnie wykorzystywana nie tylko przez pszczoły, ale tez przez osy i mrówki [1].

W pracy pszczelarza niezwykle istotna jest obserwacja wytwórców spadzi. Powinien nie tylko znać ich z nazwy, ale też wiedzieć jak wyglądają i gdzie bytują. Niezwykle istotna jest też ocena populacji tych owadów, co ma spore znaczenie dla szacowania ilości pożytków oraz możliwego do wytworzenia miodu.

Kiedy pszczoły zbierają spadź?
Spadź jest uważana za pożytek nieobliczalny i trudny do przewidzenia. Odróżnia to ją od innych pożytków, gdzie w dość łatwy sposób można przewidzieć termin kwitnienia roślin oraz zbierania z nich pyłku i nektaru. Tymczasem spadź może pojawiać się w różnych okresach roku. Czasem pojawia się już w maju, a okres spadziowy trwa kolejne dwa, trzy lub cztery miesiące.

Bywa jednak i tak, że spadź na liściach jest widoczna dopiero w sierpniu i wtedy okres pożytkowy może trwać nawet do października. Są lata, gdy pojawia się pomimo niesprzyjających warunków i takie, gdzie pogoda wydaje się wręcz idealna, a spadzi na drzewach nie ma nawet w ilościach minimalnych. Zdarza się też, że spadź znajduje się na drzewach w dużych ilościach, ale pszczoły nie są w stanie jej zebrać, bo silny wiatr lub długotrwała deszczowa pogoda unieruchamia je w ulu. Te wszystkie kwestie sprawiają, że miód spadziowy jest towarem niejako unikalnym – pszczelarz nigdy nie wie, ile w danym roku uda mu się pozyskać miodu. Nigdy więc nie należy nastawiać się wyłącznie na produkcję miodu spadziowego, gdyż nie da się, nawet czysto orientacyjnie oszacować, ile miodu spadziowego uzyskamy w danym roku [2].

Opracowano na podstawie:
1. Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 105-108
2. Jan Slósarz, Poradnik początkującego pszczelarza cz. VIII, www.modr,pl, 17.10.2014 r.

Wróć do pierwszej części niniejszego artykułu klikając w link: Spadź a wytwórcy spadzi Cz. 1.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 14583

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Miododajny skwer wokół kieleckiego pomnika pszczoły

XX Wojewódzka Konferencja Pszczelarska

Bułgarski miód ekologiczny niebawem zaleje rynek 2017

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Chałka z szafranem i miodem

Kapusta czerwona z porto