Portal Pszczelarski

Spadź a wytwórcy spadzi Cz. 2.

Na zdjęciu: lipa drobnolisna (Tilia cordata Mill.) - jedna z roślin spadziodajnych. Źródło zdjęcia: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c9/Lime_tree.jpg/640px-Lime_tree.jpg

spadź wytwórcy spadzi pożytki pluskwiaki równoskrzydłe mszyce czerwce miodówki miód spadziowy produkcja miodu spadziowego

Kto wytwarza spadź?
Jak już wcześniej wspomniano, wytwórcami spadzi są pluskwiaki równoskrzydłe. Poznajmy więc ich bliżej. Największe ilości spadzi wytwarzają mszyce i czerwce, czasami też do tej produkcji dołączają miodówki. Wszystkie pluskwiaki mają kłująco-ssący aparat gębowy, który pomaga im w przedostawaniu się do rurek sitowych przez zewnętrzne warstwy liści. Zarówno mszyce, jak i czerwce bytują na konkretnych gatunkach drzew, a na innych nie będą ani odżywiać się, ani rozmnażać. Wytwórcy spadzi, choć pozornie niszczą liście, w rzeczywistości nie są traktowani jak szkodniki lasów. Po pierwsze, roślina ma możliwość modyfikacji składu swoich soków, co zniechęci mszyce i czerwce w momencie, gdy nadmiernie będą eksploatować dane drzewo. Po drugie – spadź jest powszechnie wykorzystywana nie tylko przez pszczoły, ale tez przez osy i mrówki [1].

W pracy pszczelarza niezwykle istotna jest obserwacja wytwórców spadzi. Powinien nie tylko znać ich z nazwy, ale też wiedzieć jak wyglądają i gdzie bytują. Niezwykle istotna jest też ocena populacji tych owadów, co ma spore znaczenie dla szacowania ilości pożytków oraz możliwego do wytworzenia miodu.

Kiedy pszczoły zbierają spadź?
Spadź jest uważana za pożytek nieobliczalny i trudny do przewidzenia. Odróżnia to ją od innych pożytków, gdzie w dość łatwy sposób można przewidzieć termin kwitnienia roślin oraz zbierania z nich pyłku i nektaru. Tymczasem spadź może pojawiać się w różnych okresach roku. Czasem pojawia się już w maju, a okres spadziowy trwa kolejne dwa, trzy lub cztery miesiące.

Bywa jednak i tak, że spadź na liściach jest widoczna dopiero w sierpniu i wtedy okres pożytkowy może trwać nawet do października. Są lata, gdy pojawia się pomimo niesprzyjających warunków i takie, gdzie pogoda wydaje się wręcz idealna, a spadzi na drzewach nie ma nawet w ilościach minimalnych. Zdarza się też, że spadź znajduje się na drzewach w dużych ilościach, ale pszczoły nie są w stanie jej zebrać, bo silny wiatr lub długotrwała deszczowa pogoda unieruchamia je w ulu. Te wszystkie kwestie sprawiają, że miód spadziowy jest towarem niejako unikalnym – pszczelarz nigdy nie wie, ile w danym roku uda mu się pozyskać miodu. Nigdy więc nie należy nastawiać się wyłącznie na produkcję miodu spadziowego, gdyż nie da się, nawet czysto orientacyjnie oszacować, ile miodu spadziowego uzyskamy w danym roku [2].

Opracowano na podstawie:
1. Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 105-108
2. Jan Slósarz, Poradnik początkującego pszczelarza cz. VIII, www.modr,pl, 17.10.2014 r.

Wróć do pierwszej części niniejszego artykułu klikając w link: Spadź a wytwórcy spadzi Cz. 1.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 16752

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Żurawina z miodem i wanilią

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

10 przykazań profilaktyki zdrowia

Jak rozpoznać prawdziwy miód i unikać podróbek? Praktyczne wskazówki dla konsumenta

Łukasz Karol Uliasz - Etyka pszczelarska i prawo naturalne w pszczelarstwie

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom