Portal Pszczelarski

Spadź a wytwórcy spadzi Cz. 1.

Na zdjęciu: lipa drobnolisna (Tilia cordata Mill.) - jedna z roślin spadziodajnych. Źródło zdjęcia: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c9/Lime_tree.jpg/640px-Lime_tree.jpg

spadź powstawanie spadzi wytwórcy spadzi miód spadziowy pożytki leśne pożytki spadź drzew iglastych spadź drzew liściastych słodka rosa pluskwiaki równoskrzydłe późny miód

Miód spadziowy jest wysoce ceniony przez konsumentów pomimo jego wysokiej ceny. Pszczoły produkują go ze spadzi, którą zbierają na pożytkach leśnych. Czym jest spadź i jak powstaje?

Najsmaczniejszy i najbardziej poszukiwany jest ciemny miód spadziowy, który produkowany jest ze spadzi drzew iglastych, najczęściej jodły, sosny i świerku. Nieco jaśniejszy jest miód spadziowy z drzew liściastych, takich jak lipa, buk, klon czy dąb. Spadź może też pojawiać się na niektórych drzewach owocowych (śliwy, grusz), a w niektórych lasach także na krzewach i roślinach zielonych. Z punktu widzenia pszczelarza niezwykle istotna jest znajomość zarówno rośli spadziowych, jak i wytwórców spadzi. Szczególnie wtedy, gdy umiejscawia pasiekę w obrębie pożytków leśnych i nastawia się na produkcje miodu spadziowego [1].

Co to jest spadź?
Spadź to tak zwana słodka rosa, która jest wydaliną zwierząt żywiących się sokami roślinnymi. Nie są one w stanie przyswoić cukrów z tych soków, dlatego wydzielają go na zewnątrz. Pomimo to nie należy słodkich wydalin utożsamiać z odchodami zwierząt. Te słodkie wydzieliny znajdują się na igłach lub na liściach drzew. Pszczoły zbierają ją w podobny sposób jak nektar z kwiatów, a następnie przygotowują z nich słodki i aromatyczny miód, który zawiera wiele substancji odżywczych [2].

Jak powstaje spadź?
Pluskwiaki równoskrzydłe, czyli charakterystyczny rząd owadów, potrzebują do rozwoju, rozmnażania i prawidłowego funkcjonowania odpowiedniej porcji białka, witamin i minerałów. Te substancje odżywcze bez problemu znajdują w sokach w liściach lub igłach. Niestety, odżywczy płyn, jaki znajduje się w rurkach sitowych liści zawiera niewiele białka, dlatego owad musi tego soku wypić naprawdę sporo, aby w pełni zaspokoić swoje zapotrzebowanie na białko. I tu pojawia się problem – co zrobić z nadmiarem cukru znajdującego się w słodkim soku?

Owady w toku ewolucji znalazły na to sposób – po prostu odfiltrowują z soku potrzebne im białka. W ten sposób 10 procent pobranego płynu jest przyswajana, a 90 procent – czyli słodki, zawierający cukier sok jest wydalany z powrotem na liście i igły w postaci spadzi. Jest ona dość charakterystyczna – jeśli weźmiemy do ręki liść lub igły pokryte spadzią, będą się one kleić. Największe ilości spadzi możemy zaobserwować wczesną jesienią – wtedy w liściach i w igłach jest coraz mniej azotu, owady muszą więc zintensyfikować pobieranie soku liściowego, by zaspokoić zapotrzebowanie na białko. Miód spadziowy też więc powstaje jesienią i należy do miodów późnych [1].

Opracowano na podstawie:
1. Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 105-108
2. Jan Slósarz, Poradnik początkującego pszczelarza cz. VIII, www.modr,pl, 17.10.2014 r.

Przejdź do drugiej części niniejszego artykuły klikając w link: Spadź a wytwórcy spadzi Cz. 2.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6296

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasteczka lekko miodowe

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Higiena w pasiece

Bayvarol - lek na warrozę

Młody pszczelarz a koszt zakupu podstawowego wyposażenia gospodarstwa pasiecznego

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie