Portal Pszczelarski

Ocena projektu zakup sprzętu w ramach mechanizmu Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014

Na zdjęciu: sprzęt pszczelarski w sklepie. Źródło zdjęcia: authentic-routes.com/images/default-source/beekeeping-in-slovenia/beekeeping-equipment.jpg?sfvrsn=2

Agencja Rynku Rolnego ARR Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich zakup sprzętu refundacja ARR

Ocena projektu zakup sprzętu pszczelarskiego w ramach mechanizmu Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014

W tym roku obowiązują nowe zasady realizacji refundacji w ramach działania zakup sprzętu pszczelarskiego. Działanie jest jedną z części składowych mechanizmu „Wsparcia rynku produktów pszczelich”.

Zasady refundacji kosztów zakupu sprzętu pszczelarskiego są od 2014 roku bardziej korzystne z punktu widzenia właścicieli niewielkich pasiek. Z mechanizmu będą mogli skorzystać pszczelarze, którzy mają co najmniej 15 rodzin pszczelich w pasiece. W tym roku wzrośnie więc ogólna liczba pszczelarzy, którzy będą mogli skorzystać z refundacji. Do tej pory dolna liczba rodzin, która uprawniała do skorzystania z programu, to 20 rodzin pszczelich. Widać więc, że obniżenie warunków sprzyjać będzie rozwojowi przede wszystkim niewielkich pasiek, których właściciele i tak miewają problemy z utrzymaniem się na granicy opłacalności. A przecież tacy pszczelarze też chcą się rozwijać i pracować na dobrym jakościowo sprzęcie, który bardzo często przekłada się na jakość i ilość produkowanego miodu. Gdy skorzystają z programu, będą mogli odzyskać aż 60 procent netto kosztów zakupionego sprzętu. Te odzyskane środki będą mogli zainwestować w sprzęt, który nie jest objęty refundacją lub w inne działania, które pomogą im utrzymać się na rynku.

Wzrosła też dopłata do przypadająca na jedną rodzinę — stawka wynosi 70 zł. Maksymalna kwota pomocy również jest wyższa, skoczyła z 8 do 10 tysięcy. W porównaniu do mechanizmu realizowanego w latach ubiegłych, pszczelarze będą więc mogli skorzystać z wyższej pomocy, nawet jeśli liczba rodzin pszczelich jest u nich taka sama.

Opracowano na podstawie:
Realizacja Mechanizmu WPR. Wsparcie rynku produktów pszczelich, www.arr.gov.pl, 12.11.2014 r.

Zobacz również:

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014 – zakup sprzętu

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2194

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Serniczki z malinami i miodem

Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

Lawendowe ciasto dyniowe

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.