Portal Pszczelarski

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Na zdjęciach powyżej: Stanisław Bedyński i jego pasieka. Źródło zdjęć: Piotr Chmielewski.

Stanisław Bedyński losy pszczelarza w czasie II Wojny Światowej pszczelarz-saper historia pszczelarza życie pszczelarza

Poniżej przedstawiam artykuł o moim pradziadku, pszczelarzu i saperze oraz jego perypetiach w trudnych czasach dla Polski. Przedstawiona historia dotyczy lat przedwojennych a także z początku II Wojny Światowej. Myślę, że warto przybliżać historie życia pszczelarzy, którzy żyli w trudniejszych i mniej spokojnych czasach jak te, w których obecnie przyszło żyć pszczelarzom. 

Stanisław Bedyński urodził się 02.11.1909 roku w rodzinie chłopskiej pod Obornikami koło Poznania. Karierę wojskową rozpoczął 29.10.1930 roku w 7. batalionie saperów w Poznaniu w kompanii szkolnej. Po ukończeniu pułkowej szkoły podoficerskiej i zasadniczej służby wojskowej został podoficerem nadterminowym na stanowisku zastępcy dowódcy plutonu saperów 2. kompanii. W 1933 r. ukończył półroczny kurs podoficerów zawodowych zorganizowany w Centrum Wyszkolenia Saperów w Modlinie. Po powrocie do jednostki pełnił służbę na stanowisku zastępcy dowódcy plutonu saperów 1 kompanii.

W sierpniu 1939 r. 7 batalion saperów został przeformowany w 47 batalion. Stanisław Bedyński pełnił w nim służbę w stopniu plutonowego w 1 kompanii. Początek września 1939 r. zastał go na placówce w miejscowości Lubrza k. Nowego Miasta nad Wartą na stanowisku dowódcy grupy saperskiej przeznaczonej do niszczenia mostów. W ramach działań wycofujących grupa ta dotarła w połowie września w okolice Koła.

Następnie wzięła udział w bitwie nad Bzurą w składzie Batalionu Obrony Narodowej, walczącego w zgrupowaniu kawalerii. Pluton, w którym walczył Stanisław Bedyński, działał na kierunku Sobota-Piątek-Łowicz-Kutno-Iłów. Ostatnie natarcie, w jakim brał udział, nastąpiło 18.09.1939 r. po południu. Atak rozpoczął się pod miejscowością Iłów, dalej sforsowano Bzurę i posuwano się w kierunku na Brochów – Tułowice, celem dotarcia do Puszczy Kampinoskiej.

Czytaj dalej: Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2683

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Dyniowe drożdżowe z awokado

Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

Plackowe brownie z cukinią i miodem

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bananowe chipsy z miodem