Portal Pszczelarski

Wydajność miodowa rodzin pszczelich w różnych warunkach pożytkowych w latach 2013-2014

Na zdjęciu: różne rodzaje miodu w literatkach. Źródło zdjęcia: 1.bp.blogspot.com/-uXfZrSh7MrI/TfbLqm7YgiI/AAAAAAAAAPw/8aYtyUqAlLU/s1600/HoneyGlasses.jpg

sezon pszczelarski 2013 sezon pszczelarskie 2014 wydajność miodowa miodobranie

Wydajność miodowa rodzin pszczelich w różnych warunkach pożytkowych w latach 2013-2014

Wydajność miodowa pszczół jest uzależniona od wielu czynników. Jednym z najważniejszych jest pogoda i temperatura, które nie tylko warunkują wyloty na pożytki, ale też jakość samych roślin pożytkowych.

Średnia wydajność miodowa z pasiek w tym sezonie to około 20 kilogramów miodu z jednej rodziny. W ostatnich sezonach najlepsze zbiory mają pszczelarze, którzy stawiają na pozyskiwanie miodów wiosennych. W sezonie 2013/2014 sporo uzyskano miodów z akacji czy z mniszka lekarskiego. Rośliny te kwitły bowiem bardzo bujnie i stanowiły doskonały pożytek. Nie przeszkodziły im nawet przymrozki, które w różnych rejonach kraju zdarzały się nawet pod koniec kwietnia i w maju. Pszczoły wylatywały na pożytki i bez większych trudności produkowały lekki wiosenny miód.

Kiepskie pożytki na drzewkach owocowych
Dużo trudniej mieli pszczelarze, którzy stawiają swoje pasieki na pożytkach drzewek owocowych. W tym roku w wielu regionach drzewka i krzewy owocowe zostały zdziesiątkowane przez przymrozki, które pojawiły się nocami w pierwszych dniach maja. Straty zanotowali nie tylko sadownicy (wiele roślin straciło kwiaty i było oczywiste, że w tym roku nie wydadzą owoców), ale też pszczelarze – zmrożone i zniszczone kwiaty były kiepskim źródłem pożytku. Kto nie podjął szybkiej decyzji o wywiezieniu pasieki w inne miejsce, musiał liczyć się ze sporymi stratami. Pszczoły nie miały co zbierać, były więc osłabione i nie produkowały zbyt dużych ilości miodu.

Niewiele miodu lipowego
Równie nieciekawie było w przypadku miodu lipowego. Pszczelarze, którzy stawiali właśnie na ten rodzaj miodu, mocno się zawiedli. W czasie, gdy kwitły lipy, czyli w czerwcu, niemal w całym kraju było dość zimno i deszczowo, co miało bezpośrednie przełożenie na produkcje miodu. Jedynie w niektórych regionach pogoda była na tyle łaskawa, że lipy stanowiły doskonały pożytek dla pszczół. Trzeba jednak stwierdzić, że w ogólnym rozrachunku miodu lipowego było w tym roku znacznie mniej.

Rośliny miododajne nie zawiodły
Pożytki lipowe w sezonie 2013/2014 nie sprawdziły się, za to dobrze wyglądała produkcja miodu na innych popularnych pożytkach. Nie zawiodła facelia błękitna i gryka zwyczajna. Zapewne dlatego, że rośliny te nie mają zbyt dużych warunków zarówno glebowych, jak i pogodowych. Dzięki temu intensywnie kwitną nawet wtedy, gdy wiosną i latem pogoda nie dopisuje. Warto tez zauważyć, że choć wiosna 2014 nas nie rozpieszczała, to lato było wyjątkowo pogodne i sprzyjało wylotom pszczół na pożytki. Deszcze padały stosunkowo rzadko, pszczoły więc miały sporo pracy i nie zdarzało się, by zbyt długo siedziały bezczynnie w ulu.

A co ze spadzią?
Miód spadziowy co roku jest produktem, którego ilości pszczelarze nie są w stanie określić na początku sezonu miodobrania. Byłoby to bowiem planowanie w ciemno. Nie inaczej było w tym roku. W jednych miejscach spadź pojawiała się bardzo obficie, podczas gdy w innych pasiekach spadzi było jak na lekarstwo. Jest to jednak stan, który powtarza się co roku i nie można podsumowywać pożytków spadziowych w taki sam sposób, jak co roku oceniamy pożytki roślinne, na których pszczoły zbierają nektar.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 13253

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Pasta miodowo-miętowa

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem

Bananowe chipsy z miodem