Portal Pszczelarski

Partenogeneza (dzieworództwo) u pszczół

Na zdjęciu: matka pszczela i truteń. Źródło zdjęcia: ekologia.yum.pl/wp-content/plugins/wp-o-matic/cache/9ffa2_matka_truten.jpg

partenogeneza u pszczół partenogeneza dzieworództwo u pszczół dzieworództwo dzieworództwo pszczół truteń trutnie czerw garbaty

Partenogeneza, czyli dzieworództwo, to u zwierząt rozmnażanie bez udziału osobników płci przeciwnej. U pszczół zachodzi wtedy, gdy w ulu pojawiają się trutówki.

Trutówki to pszczoły robotnice, które w odpowiednich warunkach uzyskują zdolności do rozmnażania, a wcześniej wytwarzają się u nich jajniki. Aby wytworzyły się żeńskie narządy rozrodcze, wystarczy pokarm bogaty w białko. Aby te narządu uzyskały zdolność fizjologicznego funkcjonowania, konieczna jest utrata w rodzinie pszczelej matki – na przykład z powodu śmierci lub starości. Jeśli matka nie jest  w stanie spełniać swojej funkcji rozrodczej lub po prostu nie wróci do ula, niektóre z pszczół przekształcają się w trutówki, czyli uzyskują zdolność do rozmnażania. Składają one jaja, natomiast nie mają zdolności do kopulacji i zapłodnienia. Z tak złożonych jaj mogą więc wykluć się tylko i wyłącznie trutnie. W ten sposób w ulu pojawia się tak zwany czerw garbaty, który jest jednym z najbardziej charakterystycznych sygnałów, że w ulu nie ma matki pszczelej.

Partenogeneza jest pewnego rodzaju cechą przystosowawczą, dzięki której zwierzęta mogą rozmnażać się nawet wtedy, gdy nie ma w pobliżu osobników płci męskiej. To sposób na przetrwanie gatunku w warunkach trudnych i nietypowych. U pszczół jest to uzupełniająca forma rozmnażania, która pojawia się dopiero wtedy, gdy tradycyjne rozmnażanie owadów jest utrudnione lub uniemożliwione. Trzeba jednak pamiętać, że rozmnażanie partenogenetyczne nie pozwala na przetrwanie gatunku – same trutnie, czyli osobniki płci męskiej nic nie poradzą, jeśli w rodzinie pszczelej nie będzie zdolnej do zapłodnienia matki.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 23

Zobacz również:

Rodzina pszczela i jej skład

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 25046

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-07-17 10:59:51

Jak zwykle kościół musi mieć swoje własne zdanie:( A szkoda! Jak widać, czasem się myli :)



  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

IV Konferencja KD Pszczółka - podsumowanie wydarzenia

II Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Żurawina z miodem i wanilią

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Wsparcie rynku produktów pszczelich w latach 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 - koszty podlegające refundacji oraz podmioty uprawnione do składania projektów

Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich - formy opodatkowania

Pszczelarz a faktura VAT RR