Portal Pszczelarski

Partenogeneza (dzieworództwo) u pszczół

Na zdjęciu: matka pszczela i truteń. Źródło zdjęcia: ekologia.yum.pl/wp-content/plugins/wp-o-matic/cache/9ffa2_matka_truten.jpg

partenogeneza u pszczół partenogeneza dzieworództwo u pszczół dzieworództwo dzieworództwo pszczół truteń trutnie czerw garbaty

Partenogeneza, czyli dzieworództwo, to u zwierząt rozmnażanie bez udziału osobników płci przeciwnej. U pszczół zachodzi wtedy, gdy w ulu pojawiają się trutówki.

Trutówki to pszczoły robotnice, które w odpowiednich warunkach uzyskują zdolności do rozmnażania, a wcześniej wytwarzają się u nich jajniki. Aby wytworzyły się żeńskie narządy rozrodcze, wystarczy pokarm bogaty w białko. Aby te narządu uzyskały zdolność fizjologicznego funkcjonowania, konieczna jest utrata w rodzinie pszczelej matki – na przykład z powodu śmierci lub starości. Jeśli matka nie jest  w stanie spełniać swojej funkcji rozrodczej lub po prostu nie wróci do ula, niektóre z pszczół przekształcają się w trutówki, czyli uzyskują zdolność do rozmnażania. Składają one jaja, natomiast nie mają zdolności do kopulacji i zapłodnienia. Z tak złożonych jaj mogą więc wykluć się tylko i wyłącznie trutnie. W ten sposób w ulu pojawia się tak zwany czerw garbaty, który jest jednym z najbardziej charakterystycznych sygnałów, że w ulu nie ma matki pszczelej.

Partenogeneza jest pewnego rodzaju cechą przystosowawczą, dzięki której zwierzęta mogą rozmnażać się nawet wtedy, gdy nie ma w pobliżu osobników płci męskiej. To sposób na przetrwanie gatunku w warunkach trudnych i nietypowych. U pszczół jest to uzupełniająca forma rozmnażania, która pojawia się dopiero wtedy, gdy tradycyjne rozmnażanie owadów jest utrudnione lub uniemożliwione. Trzeba jednak pamiętać, że rozmnażanie partenogenetyczne nie pozwala na przetrwanie gatunku – same trutnie, czyli osobniki płci męskiej nic nie poradzą, jeśli w rodzinie pszczelej nie będzie zdolnej do zapłodnienia matki.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 23

Zobacz również:

Rodzina pszczela i jej skład

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 36727

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-07-17 10:59:51

Jak zwykle kościół musi mieć swoje własne zdanie:( A szkoda! Jak widać, czasem się myli :)

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Bastani – perskie lody szafranowe

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu