Portal Pszczelarski

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Na zdjęciu miód w słoiku. Autor zdjęcia: Paulina Jamrozik

przepis z miodem miód chleb z miodem śniadanie z miodem wzmocnienie odporności

Miód ma szczególne znaczenie w początkowej fazie przeziębień i infekcji wirusowych.

Zawiera enzym, który rozkłada cukier do nadtlenku wodoru, niszcząc bakterie. W amerykańskim badaniu, którego wyniki opublikowano w 2007 roku, wykazano, że miód gryczany wspomaga leczenie przeziębienia u dzieci, a zwłaszcza kaszlu nocnego.

Pamiętajmy jednak, że wszystko co „zdrowe” może szkodzić w nadmiarze. Miód należy do cukrów prostych, których nadmiar w diecie może wywołać negatywne skutki zdrowotne. Obecnie zaleca się aby spożycie cukrów prostych w diecie nie przekraczało 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego.

Przykładowy przepis na zbilansowane śniadanie dla entuzjastów słodkich posiłków z dodatkiem miodu:

Tosty francuskie z serkiem i owocami:

 Ilość

 Waga (g)

Chleb pełnoziarnisty

2 kromki

60

Jajo kurze

1 sztuka

50

Maliny

1 szklanka

150

Ser twarogowy chudy

¼ kostki

50

Miód

2 łyżeczki

10

Cukier cynamonowy/cynanom

Do smaku

 

Przygotowanie: Ubij jajko z łyżeczką miodu i cynamonem. Zalej jajkiem chleb. Piecz tosty na rozgrzanej beztłuszczowej patelni aż osiągną złoty kolor. W międzyczasie ubij maliny, połącz je z miodem i cynamonem. Na gotowe tosty nałóż ser i maliny.

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3427

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Pierniczki świąteczne z miodem

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie