Portal Pszczelarski

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Na zdjęciu miód w słoiku. Autor zdjęcia: Paulina Jamrozik

przepis z miodem miód chleb z miodem śniadanie z miodem wzmocnienie odporności

Miód ma szczególne znaczenie w początkowej fazie przeziębień i infekcji wirusowych.

Zawiera enzym, który rozkłada cukier do nadtlenku wodoru, niszcząc bakterie. W amerykańskim badaniu, którego wyniki opublikowano w 2007 roku, wykazano, że miód gryczany wspomaga leczenie przeziębienia u dzieci, a zwłaszcza kaszlu nocnego.

Pamiętajmy jednak, że wszystko co „zdrowe” może szkodzić w nadmiarze. Miód należy do cukrów prostych, których nadmiar w diecie może wywołać negatywne skutki zdrowotne. Obecnie zaleca się aby spożycie cukrów prostych w diecie nie przekraczało 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego.

Przykładowy przepis na zbilansowane śniadanie dla entuzjastów słodkich posiłków z dodatkiem miodu:

Tosty francuskie z serkiem i owocami:

 Ilość

 Waga (g)

Chleb pełnoziarnisty

2 kromki

60

Jajo kurze

1 sztuka

50

Maliny

1 szklanka

150

Ser twarogowy chudy

¼ kostki

50

Miód

2 łyżeczki

10

Cukier cynamonowy/cynanom

Do smaku

 

Przygotowanie: Ubij jajko z łyżeczką miodu i cynamonem. Zalej jajkiem chleb. Piecz tosty na rozgrzanej beztłuszczowej patelni aż osiągną złoty kolor. W międzyczasie ubij maliny, połącz je z miodem i cynamonem. Na gotowe tosty nałóż ser i maliny.

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3194

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zasady rozliczania się w ramach projektu WRPP w latach 2016/2019

Zmiany w podatkach i składkach ZUS dla pszczelarzy w 2017 roku

Ewidencje przy rozliczaniu się na podstawie PKPiR

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły