Szaszłyki z marynatą miodową

Na zdjęciu pyszny kawałek mięsa prosto z szaszłyka. Autorka zdjęcia: Agata Kurzajak Źródło zdjęcia: Ziarenka Pieprzu
Myślę, że można swobodnie nazwać to danie „prawdziwą eksplozją smaków”!:-) Kurczak w pikantno-słodko-korzennej marynacie otoczony słonym boczkiem z - myślę, że ten element jest w tej potrawie najważniejszy - kwaskowatym sosem z czarnej porzeczki. Kiedyś zobaczyłam, jak te szaszłyki z sosem robił Karol Okrasa w programie „Okrasa łamie przepisy”. Musiałam koniecznie wykorzystać ten wspaniały przepis i podzielić się nim z Wami :)
Szaszłyki możecie upiec zarówno na grillu, jak i też w domowym piekarniku z funkcją grilla. Ja oszalałam na punkcie świetnego sosu porzeczkowego;-). Czekam z niecierpliwością na Wasze opinie:).
Składniki pozwolą na przygotowanie ok. 8 szaszłyków: 3-4 porcje
Szaszłyki:
- 35 dag wędzonego boczku (najlepiej w plastrach)
- 50 dag fileta z kurczaka
- kilka liści bazylii
Marynata:
- 1/2 łyżeczki goździków
- 1,5 łyżki płynnego miodu
- szczypta chili
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
Sos:
- 3 łyżki cukru
- 1 ząbek czosnku
- 30 dag czarnej porzeczki
- 3/4 szklanki białego lub czerwonego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
- łyżeczka posiekanego tymianku (lub suszonego)
- przyprawy: sól, pieprz
+ ok. 10 szpikulców do szaszłyków oraz moździerz
Wykonanie marynaty:
Najlepiej zacząć od marynaty, mięso będzie w międzyczasie nią nasiąkać. Utłucz w moździerzu przyprawy: goździki i czosnek, dolej oliwę, miód oraz pozostałe przyprawy. Pokrój filet w dużą kostkę, dodaj marynatę, wmieszaj ją porządnie w kurczaka i odstaw na ok. 20-30 minut.
Wykonanie sosu:
Wsyp cukier na patelnię, niech się roztopi na małym ogniu. Do tego dolej odrobinę wody, dodaj ząbek czosnku przepuszczony przez praskę. Dodaj czarną porzeczkę. Podlej całość winem. Sos jest gotowy po ok. 10 minutach. Na koniec zmiksuj go krótko. Przypraw.
Wykonanie szaszłyków:
Weź kawałek kurczaka, połóż na to listek bazylii, owiń boczkiem i nadziej na szpikulec. Postępuj tak z kolejnymi kawałkami, nadziewając po 3 sztuki mięsa na szpikulec.
Szaszłyki piekłam w piekarniku z funkcją grilla, najpierw przez ok. 25-30 minut w 230°C, po czym na 5 minut przed końcem zwiększyłam temperaturę do 250°C.
Szaszłyki najlepsze są na gorąco, z podgrzanym sosem, ale zimne też są dobre). Podawać z dowolnymi dodatkami.
Smacznego :)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Skrzydełka z miodem i chilli
2. Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym
3. Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem
4. Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym
Odwiedź również mój blog Ziarenka Pieprzu
Liczba wyświetleń artykułu: 4820
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Rumuńscy pszczelarze narzekają na ukraiński miód 2023
Czy skończy się pomoc Ukrainie? Dariusz Buzun

Czy w Polsce pojawił się miód techniczny?
Miód techniczny może zagrażać polskim pszczelarzom Dariusz Buzun

Dlaczego warto zamienić cukier na miód?
Wszystko o cukrze i miodzie Joanna Winsyk

Przebadano 10 brytyjskich marek miodów. Wyniki nie napawają optymizmem 2023
Fałszowanie miodu w Wielkiej Brytanii Dariusz Buzun

Sztuczny miód podobny do naturalnego
Coraz więcej fałszerstw Dariusz Buzun

Ule z elektrośmieci i niebieski miód w ZSE w Zielonej Górze 2023
Ciekawe warsztaty dla młodzieży z ZSE w Zielonej Górze Dariusz Buzun

Polska wspiera rozwój pszczelarstwa w Libanie
Polacy pomagają pszczelarzom w Libanie Jakub Wojas
