Portal Pszczelarski

Szaszłyki z marynatą miodową

Na zdjęciu pyszny kawałek mięsa prosto z szaszłyka. Autorka zdjęcia: Agata Kurzajak Źródło zdjęcia: Ziarenka Pieprzu

przepis z miodem miód obiad z miodem szaszłyki z miodem

Myślę, że można swobodnie nazwać to danie „prawdziwą eksplozją smaków”!:-) Kurczak w pikantno-słodko-korzennej marynacie otoczony słonym boczkiem z - myślę, że ten element jest w tej potrawie najważniejszy -  kwaskowatym sosem z czarnej porzeczki. Kiedyś zobaczyłam, jak te szaszłyki z sosem robił Karol Okrasa w programie „Okrasa łamie przepisy”. Musiałam koniecznie wykorzystać ten wspaniały przepis i podzielić się nim z Wami :)

Szaszłyki możecie upiec zarówno na grillu, jak i też w domowym piekarniku z funkcją grilla. Ja oszalałam na punkcie świetnego sosu porzeczkowego;-).  Czekam z niecierpliwością na Wasze opinie:).

Składniki pozwolą na przygotowanie ok. 8 szaszłyków: 3-4 porcje

Szaszłyki:
- 35 dag wędzonego boczku (najlepiej w plastrach)
- 50 dag fileta z kurczaka
- kilka liści bazylii

Marynata:
- 1/2 łyżeczki goździków
- 1,5 łyżki płynnego miodu
- szczypta chili
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku

Sos:
- 3 łyżki cukru
- 1 ząbek czosnku
- 30 dag czarnej porzeczki
- 3/4 szklanki białego lub czerwonego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
- łyżeczka posiekanego tymianku (lub suszonego)
- przyprawy: sól, pieprz
+ ok. 10 szpikulców do szaszłyków oraz moździerz

Wykonanie marynaty:
Najlepiej zacząć od marynaty, mięso będzie w międzyczasie nią nasiąkać. Utłucz w moździerzu przyprawy: goździki i czosnek, dolej oliwę, miód oraz pozostałe przyprawy. Pokrój filet w dużą kostkę, dodaj marynatę, wmieszaj ją porządnie w kurczaka i odstaw na ok. 20-30 minut.

Wykonanie sosu:
Wsyp cukier na patelnię, niech się roztopi na małym ogniu. Do tego dolej odrobinę wody, dodaj ząbek czosnku przepuszczony przez praskę. Dodaj czarną porzeczkę. Podlej całość winem. Sos jest gotowy po ok. 10 minutach. Na koniec zmiksuj go krótko. Przypraw.

Wykonanie szaszłyków:
Weź kawałek kurczaka, połóż na to listek bazylii, owiń boczkiem i nadziej na szpikulec. Postępuj tak z kolejnymi kawałkami, nadziewając po 3 sztuki mięsa na szpikulec.  
Szaszłyki piekłam w piekarniku z funkcją grilla, najpierw przez ok. 25-30 minut w 230°C, po czym na 5 minut przed końcem zwiększyłam temperaturę do 250°C.

Szaszłyki najlepsze są na gorąco, z podgrzanym sosem, ale zimne też są dobre). Podawać z dowolnymi dodatkami.
Smacznego :)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Skrzydełka z miodem i chilli

2. Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

3. Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

4. Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Odwiedź również mój blog Ziarenka Pieprzu

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5308

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna