Na zdjęciu: pszczelarz odymiający pszczoły podkurzaczem. Źródło zdjęcia: en.wikipedia.org/wiki/Bee_smoker#mediaviewer/File:Smoker.jpg
Jednym z nieodłącznych przyrządów w pracy pszczelarza jest podkurzacz. Choć jest to przyrząd nieskomplikowany, trzeba go używać umiejętnie i z wyczuciem. Sprawne i niezawodne działanie podkurzacza nie tylko umożliwia wszelkie prace w ulu, ale też zapewnia bezpieczeństwo samemu pszczelarzowi.
Podkurzacz należy używać tylko w razie rzeczywistej potrzeby. Jeśli będziemy go nadużywać, pszczoły zamiast łagodnieć mogą być jeszcze bardziej niespokojne. Najlepszym paliwem dla podkurzacza, sprawdzonym przez wiele pokoleń pszczelarzy, jest suche próchno drzew liściastych, a także torf, kora drzew oraz suszony krowieniec. Wielu pszczelarzy zbiera też huby z drzew liściastych i je stosuje jako paliwo do pokurzacza. Zawsze warto mieć pod ręką zapas odpowiednio wysuszonego paliwa, najlepiej przechowywanego w specjalnej skrzyneczce. Jeśli bowiem nabierze wilgoci, jego parametry znacząco spadną i stanie się bezwartościowe.
Wybór paliwa nie jest przypadkowy – chodzi o to, by dym był dość gęsty, ale jednocześnie chłodny. Nie chodzi przecież o to, by pszczoły uwędzić żywcem w ich własnym domu, ale by je skutecznie uspokoić. Gorący dym może też pszczoły jeszcze bardziej rozdrażniać, co na pewien czas może całkowicie uniemożliwić prace w obrębie ula. Działanie chłodnego i gęstego dymu można jeszcze bardziej spotęgować – wystarczy nalać na palące się już w podkurzaczu próchno odrobine lizolu (dosłownie kilka kropel). Można również dodać kilka małych kawałków woskowych zboin lub grudek pszczelego kitu. Taka mieszanka również zadziała na pszczoły uspokajająco i łagodząco.
Opracowano na podstawie:
Mieczysław Janiszewski, Ule, sprzęt i budowle pasieczne, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2014, s. 128-129
Zobacz również:
wieslawpaleta
2020-10-13 09:02:45
Drogi Użytkowniku,
informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.
Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.
Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.
W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER"
"Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."
Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.
W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.