Jakość odkładów pszczelich
Jakość odkładów pszczelich
Wykonywanie odkładów pszczelich to jeden z najlepszych sposobów rozmnażania pasieki. Najczęściej są one tworzone wtedy, gdy pszczelarz chce zwiększyć liczbę rodzin we własnym gospodarstwie pasiecznym, sprzedać rodzinę lub lepiej wykorzystać pszczoły w okresie, gdy chwilowo jest brak pożytku.
Tworzenie odkładów to doskonały sposób na zajęcie pszczół dodatkową pracą wtedy, gdy jest przerwa w pożytkach, a bezczynność mogłaby źle wpłynąć na rodzinę. Sposób wykonywania odkładów jest niezwykle ważny i trzeba to zrobić z jak najwyższa precyzją. Im lepsza będzie jakość odkładu pszczelego, tym większa będzie siła nowo utworzonej rodziny i jej wydajność miodowa. I odwrotnie – odkład słabej jakości nie spełni swojego zadania, gdyż powstała z niego nowa rodzina będzie słaba i bardziej podatna na różnego rodzaju czynniki, nie tylko chorobotwórcze, ale też obniżające jakość i ilość produkowanego miodu.
Jakość wykonania, silniejsza rodzina
Każdy prawidłowo wykonany odkład powinien samodzielnie osiągnąć siłę, która zapewni nowej rodzinie przetrwanie zimy. Wielkość odkładu jest ściśle związana z czasem, w którym jest on wykonywany – na początku czerwca na wykonanie odkładu wystarczą zaledwie dwa plastry z czerwiem. Pod koniec miesiąca będą już potrzebne trzy, a w lipcu cztery lub pięć. Jeśli wykonujemy odkład w sierpniu, będziemy natomiast potrzebować nawet sześciu odkładów z czerwiem. Warto o tych zwiększających się ilościach pamiętać – jeśli wykorzystamy mniej plastrów niż jest to zalecane, jakość odkładu będzie niewielka, a cała praca pszczelarza nie przyniesie spodziewanych efektów. Z jednej dość silnej rodziny pszczelej można utworzyć od czterech, do nawet ośmiu odkładów.
Przenoszenie do nowego ula i na nowe pasieczysko
Zanim zabierzemy się za tworzenie odkładu, musimy przygotować nowej rodzinie mieszkanie. Ul powinien być oczyszczony i zdezynfekowany. Do odkładu potrzebujemy nie tylko plastrów z czerwiem, ale też pustych i wypełnionych miodem. W nowym ulu wstawiamy ramki z czerwiem (trzeba pamiętać, by wybierać takie, na których znajduje się część komórek otwartych), potem z jednej strony okrywamy je ramką z miodem, a z drugiej strony – ramką z pustym plastrem. Gdy odkład jest już gotowy, ul należy przenieść na inne pasieczysko. Powinien być zamknięty do wieczora, dopiero wtedy otwieramy wyloty. W tym czasie do odkładu podaje się ciasto cukrowe. A co z matką? Można ja podać w momencie, gdy ul jest przeniesiony w inne miejsce. Można także zamiast matki podać dojrzały matecznik.
Odkład z jednej lub kilku rodzin
Odkłady można tworzyć z jednej rodziny, jednak równie dobra jakość odkładu będzie w przypadku, jeśli wykonamy go z kilku rodzin. Wtedy z każdej rodziny zabieramy po dwa, trzy odkłady i umieszczamy w nowym ulu. Dalsze postępowanie jest analogiczne do tego, co po kolei wykonujemy przy tworzeniu odkładu z jednej rodziny. Bez względu na to, jaki sposób tworzenia odkładu wybierzemy, warto jest je później dobrze obserwować. Ważne jest, czy poddana matka pszczela zostanie dobrze przyjęta i czy pszczoły na nowym miejscu będą zachowywały się naturalnie i spokojnie. Jeśli tak, to odkład pszczeli jest na dobrej drodze do utworzenia silnej i efektywnej rodziny pszczelej.
Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 95
Zobacz również:
Ciasto cukrowe oraz ciasto miodowo-cukrowe - zalety
Wydajność miodowa rodzin pszczelich w różnych warunkach pożytkowych w latach 2013-2014
Liczba wyświetleń artykułu: 11967
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!