Portal Pszczelarski

Podstawowe cechy praktyczne pszczół miodnych

Na zdjęciu: pszczoły przed wylotkiem. Źródło zdjęcia: en.wikipedia.org/wiki/List_of_diseases_of_the_honey_bee#mediaviewer/File:Ascosphaera_apis_%28Maasen_ex_Claussen%29_L.S._Olive_%26_Spiltoir_1324048.jpg Autorzy zdjęcia: L.S. Olive & Spiltoir

cechy pszczół cechy praktyczne pszczół łagodność pszczół higiena pszczół budowa plastrów dzika zabudowa pszczół obfitość propolisowa propolis kit pszczeli

Podstawowe cechy praktyczne pszczół miodnych

Praca w pasiece nie należy do łatwych, jednak dla większości pszczelarzy jest przyjemna, bo stanowi nie tylko sposób na życie, ale też pasję. Co więcej, same pszczoły mają wiele cech, które ułatwiają pracę ich właścicielowi.

Ważną cecha praktyczną pszczół, na którą warto zwracać uwagę już podczas zakupu pierwszej rodziny pszczelej jest łagodność. Wybierajmy takie rasy, które są spokojne i nie reagują agresją na każde działania w obrębie ula. Dzięki temu prace w pasiece będą dużo prostsze, zarówno podczas zabiegów pielęgnacyjnych, jak i podczas wybierania miodu. Agresywne odmiany pszczół mogą bowiem mocno napsuć krwi pszczelarzowi, a początkującego adepta pszczelarstwa nawet zniechęcić.

Równie ważną cecha pszczół, która przydaje się w pasiece, jest ich zamiłowanie do higieny, porządku i systematyczności. Pszczoły same utrzymują porządek w ulu, wynoszą z niego wszystkie zanieczyszczenia czy martwe owady. W ulu zawsze jest ład i porządek, pomimo że pszczelarz w nim nie sprząta. To odróżnia pszczoły od innych zwierząt hodowlanych, po których ich właściciele muszą sprzątać. Zamiłowanie do porządku widać również w budowie plastrów w obrębie ramki – są one równe, mają symetryczne komórki, łatwo jest je wyjąć podczas miodobrania. Owszem, czasem zdarza się tak zwana dzika zabudowa pszczół, czyli budowanie wosku poza ramką – zawsze jednak jest to błąd pszczelarza, który nie dostrzegł, że pszczołom zaczęło brakować miejsca.

Kolejna cecha praktyczna pszczół miodnych to obfitość propolisowania. Dzięki kitowi pszczelemu pszczoły same uszczelniają gniazdo i wykonują w nim drobne naprawy. Propolis ma też duże właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu w ulu zawsze jest czysto, bez jakichkolwiek drobnoustrojów chorobotwórczych.

Zobacz również:

Gatunki rodzaju Apis

Zakup rodzin pszczelich – na co zwrócić uwagę?

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8673

Komentarze z forum pszczelarskiego

pszczelarka78 2014-07-14 10:38:55

interesujące

Sylwek 2014-07-23 12:29:07

Bardzo fajny artykuł. Jeszcze bardziej podoba mi się klarowny podział.



  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Placki bananowo-owsiane z miodem

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

Lawendowe ciasto dyniowe

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym