Portal Pszczelarski

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Projekt własny.

badanie miodu Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich miód ekologiczny Marek Barzyk Izydor Guzik Józef Płonka Krzysztof Bałon Jan Mroczka

Czytelnik: 
Szanowna Pani (…) Proszę jeszcze o informację:
1)gdzie mógłbym przeprowadzić analizę laboratoryjną mojego miodu;
2)gdzie mogę zakupić ten przez Panią proponowany miód. Proszę mnie tylko nie kierować na jakiś portal ministerstwa w Warszawie. Ten temat przerabiałem. Chciałem się dowiedzieć, gdzie w pomorskim dostanę ekologiczną kurę, aby ugotować ekologiczny rosół. W tym celu miałem wypełnić formularz z wieloma pytaniami, czego z wielu względów nie zrobiłem i nie będę robił. Kury nie mam, rosołu też. Tak więc proszę o konkretne namiary. Dziękuję.  Pozdrawiam

Sylwia Zielińska:
Analizę miodu można wykonać jedynie w laboratorium zlecając je odpowiednim instytucjom czy firmom. Może Pan przesłać próbkę miodu do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, ale w Puławach znajduje się Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich, w którym pracują specjaliści zajmujący się określaniem odmianowości miodu na podstawie badań organoleptycznych, analizy pyłkowej oraz parametrów fizykochemicznych zgodnie z wymaganiami ustalonymi w normach. Próbki można również przesłać do laboratorium akademickiego (niektóre uniwersytety przyrodnicze badają jakość miodów, są w nich specjaliści o odpowiednich kompetencjach), o ile prowadzi działalność gospodarczą (żeby dostać potwierdzenie wykonanych badań).

Jeśli chodzi o zakup wspomnianego przeze mnie miodu spadziowego, którego Unia Europejska zaliczyła do wyrobów z Chronioną Nazwą Pochodzenia, podaję kontakt do pszczelarzy, od których może Pan zakupić miód ekologiczny, wysokiej jakości:
1. Pan Marek Barzyk (człowiek znający się „na rzeczy”, pasjonat i były inspektor ds. pszczelarstwa), Krosno, tel. 13 436 28 52, e-mail: jbarzyk@o2.pl.
2. Pan Izydor Guzik, Hermanowa, tel. 17 22 91 436 (pasieka zlokalizowana k. Birczy).
3. Pan Józef Płonka, Bukowsko, tel. 13 467 41 36.
4. Pan Krzysztof Bałon, Niżna Łąka, tel. 13 431 10 37.
5. Pan Jan Mroczka, Nowy Żmigród, tel. 13 443 37 07.
Pozdrawiam.

Wróć do początku artykułu: Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6842

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Polski miód w Algierii

Zbadano jakość miodu z miejskich pasiek w Katowicach 2020

Naturalny lek na bezsenność z miodem

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto orzechowe z miodem