Portal Pszczelarski

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Projekt własny.

analiza pyłkowa miodu wskaźniki spadzi analiza profilu cukrowego miodu badanie miodu miód ze spadzi iglastej melecytoza maltotrioza indykatory miodu spadziowego erloza rafinoza zawartość proliny w miodzie prolina zafałszowanie miodu sacharozą PN-88/A-77626 Miód pszczeli Polska Norma dot. miodu pszczelego związki optycznie czynne w miodzie Podkarpacki Miód Spadziowy

Sylwia Zielińska: 
Podczas analizy pyłkowej w preparatach osadu miodu spadziowego zauważyć można obecność charakterystycznych wskaźników spadzi: glonów (mikroalgi) oraz zarodników grzybów (Alternaria, Cladosporium).

Analiza profilu cukrowego również pozwala na identyfikację odmianową miodów spadziowych od nektarowych. W tych pierwszych wyróżnia się melecytozę – zwanym cukrem spadziowym, którego ilość w próbce miodu oznacza się na poziomie średnio 3,2 mg/kg. Co więcej miody ze spadzi iglastej w porównaniu do miodów nektarowych charakteryzują się mniejszą zawartością cukrów prostych, a wyższą nie redukujących oligosacharydów, wśród których wyróżnia się: melecytoza oraz maltotrioza (indykatory miodu spadziowego) oraz erloza czy rafinoza. Zawartość proliny (aminokwas, wskaźnik jakości miodu wykrywający zafałszowanie miodu sacharozą) w miodach spadziowych, podobnie jak w przypadku ww. parametrów, jest wyższa w porównaniu z miodami nektarowymi. Polska Norma dot. miodu pszczelego (PN-88/A-77626 Miód pszczeli) wyznacza minimalną wartość tego aminokwasu na poziomie 25 mg/100 g miodu, bez względu na pochodzenia botaniczne miodu. 

Do prostej i szybkiej metody odróżnienia miodu spadziowego od nektarowych jest oznaczanie kąta skręcenia płaszczyzny światła spolaryzowanego za pomocą polarymetru, ze względu na obecność w miodzie związków optycznie czynnych. Miody spadziowe są prawoskrętne i wykazują wartości dodatnie, tymczasem miody nektarowe są lewoskrętne, uzyskując tym samym wartości ujemne.

Jeżeli ma Pan obawy i zastrzeżenia z powodu jakości miodu pochodzącego z Niemiec, tym bardziej zachęcam do kupowania polskiego miodu. Nasze polskie miody charakteryzują się wysoką jakością, a jeżeli jest Pan zainteresowany miodem spadziowym, może Pan zamawiać miód z terenów południowej Polski. Podkarpacki Miód Spadziowy w 2010 roku otrzymał europejskie oznaczenie Chronionej Nazwy Pochodzenia. Produkcja takiego miodu spadziowego musi odbywać się na terenie 17 nadleśnictw województwa podkarpackiego i dwóch parków narodowych: Bieszczadzkiego i Magurskiego, a wiec na terenach czystych ekologicznie zapewniając tym samym wysoką jakość prozdrowotną tych miodów. 

Czytaj więcej: Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7189

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

Racuchy z bananami i miodem

Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pierniczki na miodzie

Ciasteczka imbirowe z miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016