Portal Pszczelarski

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Projekt własny.

analiza pyłkowa miodu wskaźniki spadzi analiza profilu cukrowego miodu badanie miodu miód ze spadzi iglastej melecytoza maltotrioza indykatory miodu spadziowego erloza rafinoza zawartość proliny w miodzie prolina zafałszowanie miodu sacharozą PN-88/A-77626 Miód pszczeli Polska Norma dot. miodu pszczelego związki optycznie czynne w miodzie Podkarpacki Miód Spadziowy

Sylwia Zielińska: 
Podczas analizy pyłkowej w preparatach osadu miodu spadziowego zauważyć można obecność charakterystycznych wskaźników spadzi: glonów (mikroalgi) oraz zarodników grzybów (Alternaria, Cladosporium).

Analiza profilu cukrowego również pozwala na identyfikację odmianową miodów spadziowych od nektarowych. W tych pierwszych wyróżnia się melecytozę – zwanym cukrem spadziowym, którego ilość w próbce miodu oznacza się na poziomie średnio 3,2 mg/kg. Co więcej miody ze spadzi iglastej w porównaniu do miodów nektarowych charakteryzują się mniejszą zawartością cukrów prostych, a wyższą nie redukujących oligosacharydów, wśród których wyróżnia się: melecytoza oraz maltotrioza (indykatory miodu spadziowego) oraz erloza czy rafinoza. Zawartość proliny (aminokwas, wskaźnik jakości miodu wykrywający zafałszowanie miodu sacharozą) w miodach spadziowych, podobnie jak w przypadku ww. parametrów, jest wyższa w porównaniu z miodami nektarowymi. Polska Norma dot. miodu pszczelego (PN-88/A-77626 Miód pszczeli) wyznacza minimalną wartość tego aminokwasu na poziomie 25 mg/100 g miodu, bez względu na pochodzenia botaniczne miodu. 

Do prostej i szybkiej metody odróżnienia miodu spadziowego od nektarowych jest oznaczanie kąta skręcenia płaszczyzny światła spolaryzowanego za pomocą polarymetru, ze względu na obecność w miodzie związków optycznie czynnych. Miody spadziowe są prawoskrętne i wykazują wartości dodatnie, tymczasem miody nektarowe są lewoskrętne, uzyskując tym samym wartości ujemne.

Jeżeli ma Pan obawy i zastrzeżenia z powodu jakości miodu pochodzącego z Niemiec, tym bardziej zachęcam do kupowania polskiego miodu. Nasze polskie miody charakteryzują się wysoką jakością, a jeżeli jest Pan zainteresowany miodem spadziowym, może Pan zamawiać miód z terenów południowej Polski. Podkarpacki Miód Spadziowy w 2010 roku otrzymał europejskie oznaczenie Chronionej Nazwy Pochodzenia. Produkcja takiego miodu spadziowego musi odbywać się na terenie 17 nadleśnictw województwa podkarpackiego i dwóch parków narodowych: Bieszczadzkiego i Magurskiego, a wiec na terenach czystych ekologicznie zapewniając tym samym wysoką jakość prozdrowotną tych miodów. 

Czytaj więcej: Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8813

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

O co chodzi w BeePower!?

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Grillowana karkówka miodowa