Portal Pszczelarski

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Projekt własny.

analiza pyłkowa miodu wskaźniki spadzi analiza profilu cukrowego miodu badanie miodu miód ze spadzi iglastej melecytoza maltotrioza indykatory miodu spadziowego erloza rafinoza zawartość proliny w miodzie prolina zafałszowanie miodu sacharozą PN-88/A-77626 Miód pszczeli Polska Norma dot. miodu pszczelego związki optycznie czynne w miodzie Podkarpacki Miód Spadziowy

Sylwia Zielińska: 
Podczas analizy pyłkowej w preparatach osadu miodu spadziowego zauważyć można obecność charakterystycznych wskaźników spadzi: glonów (mikroalgi) oraz zarodników grzybów (Alternaria, Cladosporium).

Analiza profilu cukrowego również pozwala na identyfikację odmianową miodów spadziowych od nektarowych. W tych pierwszych wyróżnia się melecytozę – zwanym cukrem spadziowym, którego ilość w próbce miodu oznacza się na poziomie średnio 3,2 mg/kg. Co więcej miody ze spadzi iglastej w porównaniu do miodów nektarowych charakteryzują się mniejszą zawartością cukrów prostych, a wyższą nie redukujących oligosacharydów, wśród których wyróżnia się: melecytoza oraz maltotrioza (indykatory miodu spadziowego) oraz erloza czy rafinoza. Zawartość proliny (aminokwas, wskaźnik jakości miodu wykrywający zafałszowanie miodu sacharozą) w miodach spadziowych, podobnie jak w przypadku ww. parametrów, jest wyższa w porównaniu z miodami nektarowymi. Polska Norma dot. miodu pszczelego (PN-88/A-77626 Miód pszczeli) wyznacza minimalną wartość tego aminokwasu na poziomie 25 mg/100 g miodu, bez względu na pochodzenia botaniczne miodu. 

Do prostej i szybkiej metody odróżnienia miodu spadziowego od nektarowych jest oznaczanie kąta skręcenia płaszczyzny światła spolaryzowanego za pomocą polarymetru, ze względu na obecność w miodzie związków optycznie czynnych. Miody spadziowe są prawoskrętne i wykazują wartości dodatnie, tymczasem miody nektarowe są lewoskrętne, uzyskując tym samym wartości ujemne.

Jeżeli ma Pan obawy i zastrzeżenia z powodu jakości miodu pochodzącego z Niemiec, tym bardziej zachęcam do kupowania polskiego miodu. Nasze polskie miody charakteryzują się wysoką jakością, a jeżeli jest Pan zainteresowany miodem spadziowym, może Pan zamawiać miód z terenów południowej Polski. Podkarpacki Miód Spadziowy w 2010 roku otrzymał europejskie oznaczenie Chronionej Nazwy Pochodzenia. Produkcja takiego miodu spadziowego musi odbywać się na terenie 17 nadleśnictw województwa podkarpackiego i dwóch parków narodowych: Bieszczadzkiego i Magurskiego, a wiec na terenach czystych ekologicznie zapewniając tym samym wysoką jakość prozdrowotną tych miodów. 

Czytaj więcej: Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 9108

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Kapusta czerwona z porto

Chleb z szafranem i miodem