Portal Pszczelarski

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Projekt własny.

badanie miodu miód spadziowy miód ze spadzi iglastej skład chemiczny miodów kwasowość miodu spadziowego przewodność elektryczna właściwa miodu spadziowego cechy charakterystyczne miodów

Przedstawiamy zapytanie Czytelnika Portalu Pszczelarskiego dotyczące obiektywnych metod potwierdzenia rodzaju miodu, a konkretniej chodzi o miód spadziowy.

Czytelnik:
Szanowni Państwo, czy istnieją obiektywne laboratoryjne metody stwierdzenia/określenia rodzaju miodu (w moim przypadku chodzi o miód spadziowy). Zamawiam od lat miód w Niemczech (Weißtannehonig od firmy X). Byłem do tej pory zadowolony, ale ostatnia dostawa nie podoba mi się. Zarówno kolor jak i smak nie mają z miodem spadziowym nic do czynienia. Na moje zapytanie firma nie reaguje. Pozdrawiam.

Sylwia Zielińska:
Szanowny Panie, generalnie miody dzieli się na nektarowe, spadziowe oraz nektarowo-spadziowe. Niemal każda odmiana miodu posiada cechy charakterystyczne, odróżniające je od pozostałych. W celu identyfikacji odmianowej miodów prowadzi się ich analizy fizykochemiczne. 

Pierwszym z etapów sprawdzenia pochodzenia miodu są badania organoleptyczne. Aby odróżnić miód spadziowy od nektarowego, warto przyjrzeć się jego barwie. Miód ze spadzi iglastej posiada charakterystyczną barwę w zależności od konsystencji, miód płynny wg polskiej normy powinien mieć barwę od szarawo-zielonkawej do brązowej lub prawie czarnej, po skrystalizowaniu barwa jest jaśniejsza, z wyraźnym szarawo-zielonkawym odcieniem. Poza tym miód spadziowy jest gęsty, posiada przyjemny zapach, przypominający nieco zapach igliwia i żywicy oraz wolno krystalizuje. Podczas jego spożywania powinniśmy wyczuć łagodny, lekko żywiczny, mało słodki posmak.

Wśród badań fizykochemicznych miodów do odróżnienia ich pochodzenia możemy zaliczyć oznaczanie przewodności elektrycznej właściwej oraz kwasowości. Są to metody szybkie i mało skomplikowane. Miody spadziowe wyróżniają się wyższymi wartościami obu parametrów w porównaniu do miodów nektarowych. Przewodność elektryczna właściwa miodów spadziowych wynosi zazwyczaj powyżej 1 mS/cm i wg norm nie może być niższa niż 0,8 mS/cm. Poniżej tej wartości wyróżnia się miody nektarowe. Kwasowość miodu spadziowego waha się średnio od 25 do 35 mval/kg. Co więcej cechą charakterystyczną miodów spadziowych odróżniającą ich od miodów nektarowych jest wysokie pH, które wynosi średnio 4,5.

Czytaj więcej: Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6404

Komentarze z forum pszczelarskiego

BartoszB

2015-10-12 16:16:41

Bardzo ciekawe pytanie kolega zadał. Mam podobny problem z dostawcą, dzięki temu artykułowi będę już mądrzejszy. Przydadzą mi się też bardzo podane miejsca gdzie mogę sprawdzić swój miód.

Ola

2015-10-13 18:15:50

Fajny artykuł ...polecam.
Ps. Gdyby ktoś miał problem z rozróżnieniem czy też powiedzeniem jakości proszę o przesłanie na mój adres minimum 0,9l słoiczka do degustacji , obiecuję ,że po podzielę się opinią :-)(żart)

Weź udział w dyskusji:

Zaloguj się lub zarejestruj

Miejsce na Twoją reklamę
EL-TER biuro projektowe Kraków
filmowanie wesel, video zaproszenia, podziękowania video dla rodziców Kraków i okolice Miejsce na Twoją reklamę

Drogi Użytkowniku,

informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.

Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.

Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.

W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER" "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."

Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.

W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.