Portal Pszczelarski

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Projekt własny.

badanie miodu miód spadziowy miód ze spadzi iglastej skład chemiczny miodów kwasowość miodu spadziowego przewodność elektryczna właściwa miodu spadziowego cechy charakterystyczne miodów

Przedstawiamy zapytanie Czytelnika Portalu Pszczelarskiego dotyczące obiektywnych metod potwierdzenia rodzaju miodu, a konkretniej chodzi o miód spadziowy.

Czytelnik:
Szanowni Państwo, czy istnieją obiektywne laboratoryjne metody stwierdzenia/określenia rodzaju miodu (w moim przypadku chodzi o miód spadziowy). Zamawiam od lat miód w Niemczech (Weißtannehonig od firmy X). Byłem do tej pory zadowolony, ale ostatnia dostawa nie podoba mi się. Zarówno kolor jak i smak nie mają z miodem spadziowym nic do czynienia. Na moje zapytanie firma nie reaguje. Pozdrawiam.

Sylwia Zielińska:
Szanowny Panie, generalnie miody dzieli się na nektarowe, spadziowe oraz nektarowo-spadziowe. Niemal każda odmiana miodu posiada cechy charakterystyczne, odróżniające je od pozostałych. W celu identyfikacji odmianowej miodów prowadzi się ich analizy fizykochemiczne. 

Pierwszym z etapów sprawdzenia pochodzenia miodu są badania organoleptyczne. Aby odróżnić miód spadziowy od nektarowego, warto przyjrzeć się jego barwie. Miód ze spadzi iglastej posiada charakterystyczną barwę w zależności od konsystencji, miód płynny wg polskiej normy powinien mieć barwę od szarawo-zielonkawej do brązowej lub prawie czarnej, po skrystalizowaniu barwa jest jaśniejsza, z wyraźnym szarawo-zielonkawym odcieniem. Poza tym miód spadziowy jest gęsty, posiada przyjemny zapach, przypominający nieco zapach igliwia i żywicy oraz wolno krystalizuje. Podczas jego spożywania powinniśmy wyczuć łagodny, lekko żywiczny, mało słodki posmak.

Wśród badań fizykochemicznych miodów do odróżnienia ich pochodzenia możemy zaliczyć oznaczanie przewodności elektrycznej właściwej oraz kwasowości. Są to metody szybkie i mało skomplikowane. Miody spadziowe wyróżniają się wyższymi wartościami obu parametrów w porównaniu do miodów nektarowych. Przewodność elektryczna właściwa miodów spadziowych wynosi zazwyczaj powyżej 1 mS/cm i wg norm nie może być niższa niż 0,8 mS/cm. Poniżej tej wartości wyróżnia się miody nektarowe. Kwasowość miodu spadziowego waha się średnio od 25 do 35 mval/kg. Co więcej cechą charakterystyczną miodów spadziowych odróżniającą ich od miodów nektarowych jest wysokie pH, które wynosi średnio 4,5.

Czytaj więcej: Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 15829

Komentarze z forum pszczelarskiego

BartoszB 2015-10-12 16:16:41

Bardzo ciekawe pytanie kolega zadał. Mam podobny problem z dostawcą, dzięki temu artykułowi będę już mądrzejszy. Przydadzą mi się też bardzo podane miejsca gdzie mogę sprawdzić swój miód.

Ola 2015-10-13 18:15:50

Fajny artykuł ...polecam.
Ps. Gdyby ktoś miał problem z rozróżnieniem czy też powiedzeniem jakości proszę o przesłanie na mój adres minimum 0,9l słoiczka do degustacji , obiecuję ,że po podzielę się opinią :-)(żart)



  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski