Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Projekt własny.

badanie miodu miód spadziowy miód ze spadzi iglastej skład chemiczny miodów kwasowość miodu spadziowego przewodność elektryczna właściwa miodu spadziowego cechy charakterystyczne miodów

Przedstawiamy zapytanie Czytelnika Portalu Pszczelarskiego dotyczące obiektywnych metod potwierdzenia rodzaju miodu, a konkretniej chodzi o miód spadziowy.

Czytelnik:
Szanowni Państwo, czy istnieją obiektywne laboratoryjne metody stwierdzenia/określenia rodzaju miodu (w moim przypadku chodzi o miód spadziowy). Zamawiam od lat miód w Niemczech (Weißtannehonig od firmy X). Byłem do tej pory zadowolony, ale ostatnia dostawa nie podoba mi się. Zarówno kolor jak i smak nie mają z miodem spadziowym nic do czynienia. Na moje zapytanie firma nie reaguje. Pozdrawiam.

Sylwia Zielińska:
Szanowny Panie, generalnie miody dzieli się na nektarowe, spadziowe oraz nektarowo-spadziowe. Niemal każda odmiana miodu posiada cechy charakterystyczne, odróżniające je od pozostałych. W celu identyfikacji odmianowej miodów prowadzi się ich analizy fizykochemiczne. 

Pierwszym z etapów sprawdzenia pochodzenia miodu są badania organoleptyczne. Aby odróżnić miód spadziowy od nektarowego, warto przyjrzeć się jego barwie. Miód ze spadzi iglastej posiada charakterystyczną barwę w zależności od konsystencji, miód płynny wg polskiej normy powinien mieć barwę od szarawo-zielonkawej do brązowej lub prawie czarnej, po skrystalizowaniu barwa jest jaśniejsza, z wyraźnym szarawo-zielonkawym odcieniem. Poza tym miód spadziowy jest gęsty, posiada przyjemny zapach, przypominający nieco zapach igliwia i żywicy oraz wolno krystalizuje. Podczas jego spożywania powinniśmy wyczuć łagodny, lekko żywiczny, mało słodki posmak.

Wśród badań fizykochemicznych miodów do odróżnienia ich pochodzenia możemy zaliczyć oznaczanie przewodności elektrycznej właściwej oraz kwasowości. Są to metody szybkie i mało skomplikowane. Miody spadziowe wyróżniają się wyższymi wartościami obu parametrów w porównaniu do miodów nektarowych. Przewodność elektryczna właściwa miodów spadziowych wynosi zazwyczaj powyżej 1 mS/cm i wg norm nie może być niższa niż 0,8 mS/cm. Poniżej tej wartości wyróżnia się miody nektarowe. Kwasowość miodu spadziowego waha się średnio od 25 do 35 mval/kg. Co więcej cechą charakterystyczną miodów spadziowych odróżniającą ich od miodów nektarowych jest wysokie pH, które wynosi średnio 4,5.

Czytaj więcej: Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 14483

Komentarze z forum pszczelarskiego

BartoszB 2015-10-12 16:16:41

Bardzo ciekawe pytanie kolega zadał. Mam podobny problem z dostawcą, dzięki temu artykułowi będę już mądrzejszy. Przydadzą mi się też bardzo podane miejsca gdzie mogę sprawdzić swój miód.

Ola 2015-10-13 18:15:50

Fajny artykuł ...polecam.
Ps. Gdyby ktoś miał problem z rozróżnieniem czy też powiedzeniem jakości proszę o przesłanie na mój adres minimum 0,9l słoiczka do degustacji , obiecuję ,że po podzielę się opinią :-)(żart)



  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele