Portal Pszczelarski

Miód pszczeli a choroby psychiczne i nerwowe

Na zdjęciu: miód, jabłka i migdały. Źródło zdjęcia: gde-fon.com/download/honey_bank_spoon_almonds_apples/397726/1680x1050

właściwości miodu lecznicze właściwości miodu

Naturalny i aromatyczny miód nie tylko doskonale smakuje, ale też jest wspaniałym środkiem wspomagającym leczenie wielu chorób. Świetnie sprawdza się przy leczeniu dolegliwości układu nerwowego.

Naturalne właściwości miodu warto wykorzystywać w równie naturalny sposób. Zamiast kupować tabletki czy preparaty zawierające miód, warto nabyć aromatyczny złocisty słoiczek prosto z pasieki. Najlepiej sprawdza się bowiem stosowanie miodu w kuchni – kawa czy mleko z miodem, ciasto czy herbata sprawiają, że pozytywne właściwości miodu ujawnia się dużo szybciej niż podczas łykania suplementów. Najważniejsze, by włączyć produkty zawierające miód do codziennej, zbilansowanej diety.

Miód doskonale poprawia samopoczucie i nastrój, jest więc zdrowszą alternatywą dla czekolady. Polecany jest dla osób cierpiących na depresję, sezonowe obniżenie nastroju czy apatię. Regularne spożywanie miodu dodaje energii i wzmacnia układ nerwowy. Polecany jest w stanach nadpobudliwości i podczas wyczerpania psychicznego. Jeśli jesteśmy przepracowani czy przemęczeni, warto sięgnąć po słoik z miodem zamiast po kolejny napój energetyzujący. Miód nie tylko pomoże łagodzić negatywne objawy stresu, ale też uodporni nasz organizm na wszelkie infekcje i choroby, które w stresujących okresach życia pojawiają się dużo częściej.

W przypadku dzieci miód sprawdzi się w stanach niepokoju i nadpobudliwości – warto więc podawać maluchom kubek mleka z miodu wieczorem przed snem – nie tylko wtedy, gdy pojawia się przeziębienie. W przypadku dorosłych miód świetnie sprawdzi się też jako sposób na spokojny sen. Jego łagodne i naturalne działanie dużo lepiej wspomaga układ nerwowy niż jakiekolwiek tabletki czy suplementy diety.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7404

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto orzechowe z miodem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasto z mąką z czarnego ryżu