Portal Pszczelarski

Miód pszczeli a choroby psychiczne i nerwowe

Na zdjęciu: miód, jabłka i migdały. Źródło zdjęcia: gde-fon.com/download/honey_bank_spoon_almonds_apples/397726/1680x1050

właściwości miodu lecznicze właściwości miodu

Naturalny i aromatyczny miód nie tylko doskonale smakuje, ale też jest wspaniałym środkiem wspomagającym leczenie wielu chorób. Świetnie sprawdza się przy leczeniu dolegliwości układu nerwowego.

Naturalne właściwości miodu warto wykorzystywać w równie naturalny sposób. Zamiast kupować tabletki czy preparaty zawierające miód, warto nabyć aromatyczny złocisty słoiczek prosto z pasieki. Najlepiej sprawdza się bowiem stosowanie miodu w kuchni – kawa czy mleko z miodem, ciasto czy herbata sprawiają, że pozytywne właściwości miodu ujawnia się dużo szybciej niż podczas łykania suplementów. Najważniejsze, by włączyć produkty zawierające miód do codziennej, zbilansowanej diety.

Miód doskonale poprawia samopoczucie i nastrój, jest więc zdrowszą alternatywą dla czekolady. Polecany jest dla osób cierpiących na depresję, sezonowe obniżenie nastroju czy apatię. Regularne spożywanie miodu dodaje energii i wzmacnia układ nerwowy. Polecany jest w stanach nadpobudliwości i podczas wyczerpania psychicznego. Jeśli jesteśmy przepracowani czy przemęczeni, warto sięgnąć po słoik z miodem zamiast po kolejny napój energetyzujący. Miód nie tylko pomoże łagodzić negatywne objawy stresu, ale też uodporni nasz organizm na wszelkie infekcje i choroby, które w stresujących okresach życia pojawiają się dużo częściej.

W przypadku dzieci miód sprawdzi się w stanach niepokoju i nadpobudliwości – warto więc podawać maluchom kubek mleka z miodu wieczorem przed snem – nie tylko wtedy, gdy pojawia się przeziębienie. W przypadku dorosłych miód świetnie sprawdzi się też jako sposób na spokojny sen. Jego łagodne i naturalne działanie dużo lepiej wspomaga układ nerwowy niż jakiekolwiek tabletki czy suplementy diety.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6128

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie