Portal Pszczelarski

Miód pszczeli a choroby psychiczne i nerwowe

Na zdjęciu: miód, jabłka i migdały. Źródło zdjęcia: gde-fon.com/download/honey_bank_spoon_almonds_apples/397726/1680x1050

właściwości miodu lecznicze właściwości miodu

Naturalny i aromatyczny miód nie tylko doskonale smakuje, ale też jest wspaniałym środkiem wspomagającym leczenie wielu chorób. Świetnie sprawdza się przy leczeniu dolegliwości układu nerwowego.

Naturalne właściwości miodu warto wykorzystywać w równie naturalny sposób. Zamiast kupować tabletki czy preparaty zawierające miód, warto nabyć aromatyczny złocisty słoiczek prosto z pasieki. Najlepiej sprawdza się bowiem stosowanie miodu w kuchni – kawa czy mleko z miodem, ciasto czy herbata sprawiają, że pozytywne właściwości miodu ujawnia się dużo szybciej niż podczas łykania suplementów. Najważniejsze, by włączyć produkty zawierające miód do codziennej, zbilansowanej diety.

Miód doskonale poprawia samopoczucie i nastrój, jest więc zdrowszą alternatywą dla czekolady. Polecany jest dla osób cierpiących na depresję, sezonowe obniżenie nastroju czy apatię. Regularne spożywanie miodu dodaje energii i wzmacnia układ nerwowy. Polecany jest w stanach nadpobudliwości i podczas wyczerpania psychicznego. Jeśli jesteśmy przepracowani czy przemęczeni, warto sięgnąć po słoik z miodem zamiast po kolejny napój energetyzujący. Miód nie tylko pomoże łagodzić negatywne objawy stresu, ale też uodporni nasz organizm na wszelkie infekcje i choroby, które w stresujących okresach życia pojawiają się dużo częściej.

W przypadku dzieci miód sprawdzi się w stanach niepokoju i nadpobudliwości – warto więc podawać maluchom kubek mleka z miodu wieczorem przed snem – nie tylko wtedy, gdy pojawia się przeziębienie. W przypadku dorosłych miód świetnie sprawdzi się też jako sposób na spokojny sen. Jego łagodne i naturalne działanie dużo lepiej wspomaga układ nerwowy niż jakiekolwiek tabletki czy suplementy diety.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8558

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

Racuchy z bananami i miodem

Miód z dziką różą

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Ogórki z miodem

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową