Portal Pszczelarski

Miód pszczeli a choroby psychiczne i nerwowe

Na zdjęciu: miód, jabłka i migdały. Źródło zdjęcia: gde-fon.com/download/honey_bank_spoon_almonds_apples/397726/1680x1050

właściwości miodu lecznicze właściwości miodu

Naturalny i aromatyczny miód nie tylko doskonale smakuje, ale też jest wspaniałym środkiem wspomagającym leczenie wielu chorób. Świetnie sprawdza się przy leczeniu dolegliwości układu nerwowego.

Naturalne właściwości miodu warto wykorzystywać w równie naturalny sposób. Zamiast kupować tabletki czy preparaty zawierające miód, warto nabyć aromatyczny złocisty słoiczek prosto z pasieki. Najlepiej sprawdza się bowiem stosowanie miodu w kuchni – kawa czy mleko z miodem, ciasto czy herbata sprawiają, że pozytywne właściwości miodu ujawnia się dużo szybciej niż podczas łykania suplementów. Najważniejsze, by włączyć produkty zawierające miód do codziennej, zbilansowanej diety.

Miód doskonale poprawia samopoczucie i nastrój, jest więc zdrowszą alternatywą dla czekolady. Polecany jest dla osób cierpiących na depresję, sezonowe obniżenie nastroju czy apatię. Regularne spożywanie miodu dodaje energii i wzmacnia układ nerwowy. Polecany jest w stanach nadpobudliwości i podczas wyczerpania psychicznego. Jeśli jesteśmy przepracowani czy przemęczeni, warto sięgnąć po słoik z miodem zamiast po kolejny napój energetyzujący. Miód nie tylko pomoże łagodzić negatywne objawy stresu, ale też uodporni nasz organizm na wszelkie infekcje i choroby, które w stresujących okresach życia pojawiają się dużo częściej.

W przypadku dzieci miód sprawdzi się w stanach niepokoju i nadpobudliwości – warto więc podawać maluchom kubek mleka z miodu wieczorem przed snem – nie tylko wtedy, gdy pojawia się przeziębienie. W przypadku dorosłych miód świetnie sprawdzi się też jako sposób na spokojny sen. Jego łagodne i naturalne działanie dużo lepiej wspomaga układ nerwowy niż jakiekolwiek tabletki czy suplementy diety.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 9066

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Kaczka po mazursku

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Różowe stringi z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia