Portal Pszczelarski

Nastrój rojowy – czy rójka to konieczność?

Na zdjęciu: rójka na drzewie. Źródło zdjęcia: nmhoney.com/nmhoney/sub%20files/Pictures/Joshs%20bees%20swarm.jpg

rójka nastrój rojowy

Nastrój rojowy – czy rójka to konieczność?

Nastrój rojowy i rójka to zjawisko niekorzystne z punktu widzenia pszczelarza. Dlatego trzeba podejmować wszelkie środki ostrożności, aby do niego nie dopuścić, a jeśli już rójka się pojawi, trzeba różnymi sposobami ograniczyć ją.

Rójka, wbrew pozorom, nie jest koniecznością. Pszczelarze mają bowiem wiele sposobów na to, by nie dopuścić do powstawania nastroju rojowego. Jednym ze sposobów jest wprowadzanie do rodziny specjalnych matek z pasiek hodowlanych. Matki te są selekcjonowane pod kątem nierojliwości, mają więc duży wpływ na zapobieganie nastrojowi rojowemu. Młode matki są zawsze pożądane, gdyż z natury są one mniej skłonne do rójki.

Dobrym sposobem na zapobieganie nastrojowi rojowemu jest dodawanie ramek do ula na wiosnę. Pszczoły, gdy mają za ciasno, w naturalny sposób zaczynają bowiem roić się. Kolejna kwestią jest sprawna wentylacja – dzięki temu w ulu nie będzie zbyt duszno i gorąco, co również ma wpływ na ograniczenie występowania nastroju rojowego.

Nastrojowi rojowemu i rójce sprzyja też nagłe osłabienie pożytków podczas sezonu pożytkowego. Wtedy pszczołom należy zapewnić zajęcie – najczęściej w postaci tworzenia odkładów. Pszczoły zajmą się wtedy rozwijaniem siły nowej rodziny i nie będą myślały o nastroju rojowym i ucieczkach z gniazda. Po wykonaniu odkładu zarówno stara rodzina, jak i nowo utworzona szybko zabiera się o wykonywania prac na rzecz ula.

Najważniejsze w zapobieganiu nastrojowi rojowemu jest uważne obserwowanie pszczół i pilnowanie terminów poszczególnych prac pasiecznych. Wymaga to, oczywiście, systematyczności i nakładów pracy, ale lepsze to, niż późniejsze chwytanie roju, który może uwiązać się w różnych miejscach.

Opracowano na podstawie:
Jan Ślósarz, Rójka w nowoczesnej pasiece, www.modr.pl, 8.11.2014 r.

Zobacz również:

Rójka. Termin, miejsca, sposób postępowania, waga i nazwy rojów

Roje pszczół i ich nazwy

Jak zwabić rójkę?

Skuteczny sposób na nastrój rojowy

Wpływ temperatury na życie pszczół miodnych

Jak stworzyć odkład pszczeli?

Jak wykonać odkład pszczeli?

Zalecenia pszczelarskie na czerwiec

Zalecenia pszczelarskie na maj

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 14278

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Pierniczki na miodzie

Ogórki z miodem