Portal Pszczelarski

Podstawowe cechy produkcyjne pszczół miodnych - rojliwość i odporność na choroby

Na zdjęciu: Rójka na drzewie. Źródło zdjęcia: nmhoney.com/nmhoney/sub%20files/Pictures/Joshs%20bees%20swarm.jpg.

cechy produkcyjne pszczół rojliwość rodziny pszczelej rójka odporność na choroby zdrowotność pszczół

Rojliwość i jej zapobieganie
Duży wpływ na produkcyjność pszczół ma również ich rojliwość. Jest to cecha niepożądana z punktu widzenia pszczelarza. Im większa rojliwość rodziny pszczelej, tym piękniejsze roje tworzy, ale za to pszczoły wytwarzają niewielkie ilości miodu. Jeśli pszczoły wcześnie wchodzą w nastrój rojowy, nie wykorzystują w pełni albo nawet wcale wczesnych pożytków wiosennych. Zadaniem pszczelarza jest więc zapewnienie pszczołom takich warunków, by nie wchodziły one w nastrój rojowy. Po pierwsze – warto wymienić matki w rodzinie na nowe, które dają potomstwo nierojliwe. Po drugie – trzeba pszczołom zapewnić odpowiednie warunki przestrzenne – im więcej pszczół skupionych na niewielkiej powierzchni, tym roją się one częściej. Istotne jest też wyeliminowanie wszystkich czynników stresogennych – pszczoły pod wpływem stresu natychmiast przechodzą w nastrój rojowy.

Odporność na choroby
Zdrowotność pszczół jest niezwykle istotna z punktu widzenia produkcyjności. Chore pszczoły są nie tylko zagrożeniem dla innych rodzin, ale też kompletnie nieopłacalne w hodowli. Odporność na choroby w dużym stopniu zależy od cech genetycznych danego gatunku pszczoły, jej wieku oraz siły rodziny pszczelej. Jednak, podobnie jak w przypadku innych cech produkcyjnych, także w przypadku odporności na choroby pszczelarz ma ogromne pole do popisu. To do niego należy zadbanie o dobrostan zwierząt, stała obserwacja rodzin pszczelich oraz szybkie reagowanie za każdym razem, gdy rodzina zaczyna wykazywać objawy którejś z chorób pszczół.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 80-89

Zobacz również:

Podstawowe cechy produkcyjne pszczół miodnych - miodność i plenność

Podstawowe cechy produkcyjne pszczół miodnych - rozwój wiosenny, zdolność budowania plastrów i zimotrwałość

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4211

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zryczałtowany podatek dochodowy przy sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich przetworzonych

Praca na etat a pasieka do 80 pni

Opodatkowanie pasieki do 80 rodzin pszczelich

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem

Bananowe chipsy z miodem