Portal Pszczelarski

Podstawowe cechy produkcyjne pszczół miodnych - rojliwość i odporność na choroby

Na zdjęciu: Rójka na drzewie. Źródło zdjęcia: nmhoney.com/nmhoney/sub%20files/Pictures/Joshs%20bees%20swarm.jpg.

cechy produkcyjne pszczół rojliwość rodziny pszczelej rójka odporność na choroby zdrowotność pszczół

Rojliwość i jej zapobieganie
Duży wpływ na produkcyjność pszczół ma również ich rojliwość. Jest to cecha niepożądana z punktu widzenia pszczelarza. Im większa rojliwość rodziny pszczelej, tym piękniejsze roje tworzy, ale za to pszczoły wytwarzają niewielkie ilości miodu. Jeśli pszczoły wcześnie wchodzą w nastrój rojowy, nie wykorzystują w pełni albo nawet wcale wczesnych pożytków wiosennych. Zadaniem pszczelarza jest więc zapewnienie pszczołom takich warunków, by nie wchodziły one w nastrój rojowy. Po pierwsze – warto wymienić matki w rodzinie na nowe, które dają potomstwo nierojliwe. Po drugie – trzeba pszczołom zapewnić odpowiednie warunki przestrzenne – im więcej pszczół skupionych na niewielkiej powierzchni, tym roją się one częściej. Istotne jest też wyeliminowanie wszystkich czynników stresogennych – pszczoły pod wpływem stresu natychmiast przechodzą w nastrój rojowy.

Odporność na choroby
Zdrowotność pszczół jest niezwykle istotna z punktu widzenia produkcyjności. Chore pszczoły są nie tylko zagrożeniem dla innych rodzin, ale też kompletnie nieopłacalne w hodowli. Odporność na choroby w dużym stopniu zależy od cech genetycznych danego gatunku pszczoły, jej wieku oraz siły rodziny pszczelej. Jednak, podobnie jak w przypadku innych cech produkcyjnych, także w przypadku odporności na choroby pszczelarz ma ogromne pole do popisu. To do niego należy zadbanie o dobrostan zwierząt, stała obserwacja rodzin pszczelich oraz szybkie reagowanie za każdym razem, gdy rodzina zaczyna wykazywać objawy którejś z chorób pszczół.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 80-89

Zobacz również:

Podstawowe cechy produkcyjne pszczół miodnych - miodność i plenność

Podstawowe cechy produkcyjne pszczół miodnych - rozwój wiosenny, zdolność budowania plastrów i zimotrwałość

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4648

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie