Portal Pszczelarski

Podstawowe cechy produkcyjne pszczół miodnych - rojliwość i odporność na choroby

Na zdjęciu: Rójka na drzewie. Źródło zdjęcia: nmhoney.com/nmhoney/sub%20files/Pictures/Joshs%20bees%20swarm.jpg.

cechy produkcyjne pszczół rojliwość rodziny pszczelej rójka odporność na choroby zdrowotność pszczół

Rojliwość i jej zapobieganie
Duży wpływ na produkcyjność pszczół ma również ich rojliwość. Jest to cecha niepożądana z punktu widzenia pszczelarza. Im większa rojliwość rodziny pszczelej, tym piękniejsze roje tworzy, ale za to pszczoły wytwarzają niewielkie ilości miodu. Jeśli pszczoły wcześnie wchodzą w nastrój rojowy, nie wykorzystują w pełni albo nawet wcale wczesnych pożytków wiosennych. Zadaniem pszczelarza jest więc zapewnienie pszczołom takich warunków, by nie wchodziły one w nastrój rojowy. Po pierwsze – warto wymienić matki w rodzinie na nowe, które dają potomstwo nierojliwe. Po drugie – trzeba pszczołom zapewnić odpowiednie warunki przestrzenne – im więcej pszczół skupionych na niewielkiej powierzchni, tym roją się one częściej. Istotne jest też wyeliminowanie wszystkich czynników stresogennych – pszczoły pod wpływem stresu natychmiast przechodzą w nastrój rojowy.

Odporność na choroby
Zdrowotność pszczół jest niezwykle istotna z punktu widzenia produkcyjności. Chore pszczoły są nie tylko zagrożeniem dla innych rodzin, ale też kompletnie nieopłacalne w hodowli. Odporność na choroby w dużym stopniu zależy od cech genetycznych danego gatunku pszczoły, jej wieku oraz siły rodziny pszczelej. Jednak, podobnie jak w przypadku innych cech produkcyjnych, także w przypadku odporności na choroby pszczelarz ma ogromne pole do popisu. To do niego należy zadbanie o dobrostan zwierząt, stała obserwacja rodzin pszczelich oraz szybkie reagowanie za każdym razem, gdy rodzina zaczyna wykazywać objawy którejś z chorób pszczół.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 80-89

Zobacz również:

Podstawowe cechy produkcyjne pszczół miodnych - miodność i plenność

Podstawowe cechy produkcyjne pszczół miodnych - rozwój wiosenny, zdolność budowania plastrów i zimotrwałość

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6060

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Naleśniki bananowe z miodem

Pancakes cytrynowe z miodem

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem