Portal Pszczelarski

Podstawowe cechy produkcyjne pszczół miodnych - rojliwość i odporność na choroby

Na zdjęciu: Rójka na drzewie. Źródło zdjęcia: nmhoney.com/nmhoney/sub%20files/Pictures/Joshs%20bees%20swarm.jpg.

cechy produkcyjne pszczół rojliwość rodziny pszczelej rójka odporność na choroby zdrowotność pszczół

Rojliwość i jej zapobieganie
Duży wpływ na produkcyjność pszczół ma również ich rojliwość. Jest to cecha niepożądana z punktu widzenia pszczelarza. Im większa rojliwość rodziny pszczelej, tym piękniejsze roje tworzy, ale za to pszczoły wytwarzają niewielkie ilości miodu. Jeśli pszczoły wcześnie wchodzą w nastrój rojowy, nie wykorzystują w pełni albo nawet wcale wczesnych pożytków wiosennych. Zadaniem pszczelarza jest więc zapewnienie pszczołom takich warunków, by nie wchodziły one w nastrój rojowy. Po pierwsze – warto wymienić matki w rodzinie na nowe, które dają potomstwo nierojliwe. Po drugie – trzeba pszczołom zapewnić odpowiednie warunki przestrzenne – im więcej pszczół skupionych na niewielkiej powierzchni, tym roją się one częściej. Istotne jest też wyeliminowanie wszystkich czynników stresogennych – pszczoły pod wpływem stresu natychmiast przechodzą w nastrój rojowy.

Odporność na choroby
Zdrowotność pszczół jest niezwykle istotna z punktu widzenia produkcyjności. Chore pszczoły są nie tylko zagrożeniem dla innych rodzin, ale też kompletnie nieopłacalne w hodowli. Odporność na choroby w dużym stopniu zależy od cech genetycznych danego gatunku pszczoły, jej wieku oraz siły rodziny pszczelej. Jednak, podobnie jak w przypadku innych cech produkcyjnych, także w przypadku odporności na choroby pszczelarz ma ogromne pole do popisu. To do niego należy zadbanie o dobrostan zwierząt, stała obserwacja rodzin pszczelich oraz szybkie reagowanie za każdym razem, gdy rodzina zaczyna wykazywać objawy którejś z chorób pszczół.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 80-89

Zobacz również:

Podstawowe cechy produkcyjne pszczół miodnych - miodność i plenność

Podstawowe cechy produkcyjne pszczół miodnych - rozwój wiosenny, zdolność budowania plastrów i zimotrwałość

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6074

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Herbatka z miodem na przeziębienie

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Marlenka - ciasto z miodem

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Paliwo do podkurzacza

Podsumowanie sezonu pszczelarskiego 2013

Mniszek lekarski, mniszek pospolity – roślina miododajna