Podstawowe cechy produkcyjne pszczół miodnych - rojliwość i odporność na choroby
Rojliwość i jej zapobieganie
Duży wpływ na produkcyjność pszczół ma również ich rojliwość. Jest to cecha niepożądana z punktu widzenia pszczelarza. Im większa rojliwość rodziny pszczelej, tym piękniejsze roje tworzy, ale za to pszczoły wytwarzają niewielkie ilości miodu. Jeśli pszczoły wcześnie wchodzą w nastrój rojowy, nie wykorzystują w pełni albo nawet wcale wczesnych pożytków wiosennych. Zadaniem pszczelarza jest więc zapewnienie pszczołom takich warunków, by nie wchodziły one w nastrój rojowy. Po pierwsze – warto wymienić matki w rodzinie na nowe, które dają potomstwo nierojliwe. Po drugie – trzeba pszczołom zapewnić odpowiednie warunki przestrzenne – im więcej pszczół skupionych na niewielkiej powierzchni, tym roją się one częściej. Istotne jest też wyeliminowanie wszystkich czynników stresogennych – pszczoły pod wpływem stresu natychmiast przechodzą w nastrój rojowy.
Odporność na choroby
Zdrowotność pszczół jest niezwykle istotna z punktu widzenia produkcyjności. Chore pszczoły są nie tylko zagrożeniem dla innych rodzin, ale też kompletnie nieopłacalne w hodowli. Odporność na choroby w dużym stopniu zależy od cech genetycznych danego gatunku pszczoły, jej wieku oraz siły rodziny pszczelej. Jednak, podobnie jak w przypadku innych cech produkcyjnych, także w przypadku odporności na choroby pszczelarz ma ogromne pole do popisu. To do niego należy zadbanie o dobrostan zwierząt, stała obserwacja rodzin pszczelich oraz szybkie reagowanie za każdym razem, gdy rodzina zaczyna wykazywać objawy którejś z chorób pszczół.
Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 80-89
Zobacz również:
Podstawowe cechy produkcyjne pszczół miodnych - miodność i plenność
Liczba wyświetleń artykułu: 5343
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!