Portal Pszczelarski

Podstawowe cechy produkcyjne pszczół miodnych - rozwój wiosenny, zdolność budowania plastrów i zimotrwałość

Na zdjęciu: Rodzina pszczela zabudowująca przestrzeń ula. Źródło zdjęcia: waldeneffect.org/20120524foundationlessframes.jpg.

rozwój wiosenny zdolność budowania plastrów zimotrwałość cechy produkcyjne pszczół

Dynamiczny rozwój wiosenny
Bardzo ważną cechą dla produkcyjności pszczół jest dynamika ich rozwoju wiosennego. Chodzi o to, by rodzina pszczela jak najszybciej dochodziła wiosną do pełnej siły. We wczesnych miesiącach wiosennych wiele pożytków jest bowiem nie w pełni wykorzystywanych, gdyż pomimo intensywnego kwitnienia rodziny pszczele nie są jeszcze w pełni wydajne. Dynamika rozwoju wiosennego w dużym stopniu jest uzależniona od konkretnego gatunku pszczoły (warto hodować pszczoły, które rozwijają się żywiołowo), ale nie tylko. Istotne jest również ich prawidłowe przezimowanie oraz wczesne rozpoczęcie zwalczania chorób pszczół na wiosnę.

Jak poprawić dynamikę?
Aby poprawić dynamikę wiosennego rozwoju pszczół pszczelarz może wykorzystać kilka metod. Warto zastosować takie zabiegi, jak odsklepianie plastrów z pokarmem, postawienie na toczku tacki ze zmielonym pyłkiem, ocieplenie gniazda od góry – im pszczołom będzie cieplej, tym szybciej zaczną wykazywać się dużą aktywnością po zimie. Warto też dostarczać pszczołom odpowiedniej ilości wody niezbędnej do prawidłowego rozwoju czerwiu – dzięki temu podczas złej pogody pszczoły nie będą musiały wylatywać z ula w poszukiwaniu wody. Dobrym pomysłem jest tez wspieranie dynamiki pszczół poprzez podkarmianie ciasta miodowo-cukrowego czy drożdżowo-cukrowego.

Tempo budowy i odbudowy plastrów
Zdolność budowania plastrów to kolejna istotna cecha produkcyjna pszczół. Ta zdolność dużym stopniu jest uzależniona od wieku pszczoły. Im robotnica jest młodsza, tym lepsze buduje plastry. W budowaniu plastrów można pszczoły wspomóc instalując w ulu węzę z wtopioną ramką w kształcie plastrów. Dzięki temu plastry będą miały regularne komórki, a jednocześnie będą bardziej wytrzymałe. Szybkość odbudowy plastrów jest jednym z wyznaczników produkcyjności pszczół – im szybciej je odbudowują, tym szybciej mogą przystąpić do rozmnażania oraz gromadzenia miodu w komórkach plastrów.

Zimotrwałość pszczół
W naszej strefie klimatycznej wydajne pszczoły powinny tez dobrze znosić zimę. Jest to zależne nie tylko od ich cech genetycznych, ale też od opieki, jaką otacza je pszczelarz. Nieprzygotowanie pszczół do zimy, która może być zarówno łagodna, jak i naprawdę ostra, może być przyczyną poważnych strat w pasiekach. Ich odbudowanie wymaga sporo czasu i nakładu środków. Ocena zimotrwałości rodziny pszczelej obywa się poprzez porównanie stanu tej rodziny przed i po zazimowaniu. Trzeba, oczywiście zajrzeć do ula. Jeśli po zimie pszczół jest więcej, maja sporo zapasów, a osyp jest niewielki i nie wykazuje oznak zaperzenia, rodzinę można uznać za dobrze znoszącą zimowanie.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 80-89

Zobacz również:

Podstawowe cechy produkcyjne pszczół miodnych - miodność i plenność

Podstawowe cechy produkcyjne pszczół miodnych - rojliwość i odporność na choroby

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6169

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pierniczki świąteczne z miodem

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich - formy opodatkowania

Sprzedaż bezpośrednia miodu - opodatkowanie

Koszty pośrednika handlu produktów pszczelich