Portal Pszczelarski

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014 – zakup sprzętu

Na obrazku: logo ARR i informacja: Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014 – zakup sprzętu. Źródło obrazka: arr.gov.pl

Agencja Rynku Rolnego Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich ARR zakup sprzętu refundacja ARR

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014 – zakup sprzętu

Polscy pszczelarze mogą w dużym zakresie korzystać z programu „Wsparcia rynku produktów pszczelich”. Jednym z działań jest refundacja zakupu sprzętu pasiecznego.

Celem działania jest poprawa produkcji pasiecznej oraz jakości pozyskiwanych produktów pszczelich, a także wzmocnienie procesów modernizacyjnych gospodarstw pasiecznych. Podmiotami uprawnionymi do skorzystania z działania są związki, stowarzyszenia i inne organizacje pasieczne. Końcowym odbiorcą projektu może być właściciel gospodarstwa pasiecznego, który posiada co najmniej 15 rodzin pszczelich.

Refundacji podlegają wyłącznie koszty zakupu fabrycznie nowego, specjalistycznego sprzętu pszczelarskiego: miodarek, dekrystalizatorów, odstojników, stołów do odsklepiania plastrów, topiarek do wosku, suszarek do suszenia obnóży pyłkowych, refraktometrów, urządzeń do kremowania miodu oraz kompletnych uli wszystkich typów.

Podmioty uprawnione i zainteresowane uzyskaniem refundacji muszą w odpowiednim terminie złożyć projekt na formularzu przygotowanym przez Agencję Rynku Rolnego, wraz z dołączoną ofertą handlową na zakup każdego rodzaju sprzętu, który ma być refundowany. Oferta handlowa musi pochodzić od sprzedawcy, który prowadzi zarejestrowaną działalność gospodarczą. Pod koniec realizacji projektu ARR dokona wyliczenia i wypłaty refundacji kosztów poniesionych przez podmiot uprawniony w wysokości nie większej niż 60 procent poniesionych kosztów netto, do wysokości kwoty umownej. Maksymalna wysokość refundacji nie przekroczy 70 złotych w przeliczeniu na jedną rodzinę pszczelą, a także nie będzie wyższa niż 10 tysięcy złotych.

Opracowano na podstawie:
Realizacja Mechanizmu WPR. Wsparcie rynku produktów pszczelich, www.arr.gov.pl, 10.11.2014 r.

Zobacz również:

Dla kogo pomoc z Agencji Rynku Rolnego?

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich na rok 2014

Termin składania projektu do Agencji Rynku Rolnego

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014 dla osób niezrzeszonych

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014 – zakup leków przeciw warrozie

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014 - zakup pszczół

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014 - zakup lawet do przewozu uli

Termin składania projektów do Agencji Rynku Rolnego mija 30 maja 2014 r.

Ocena projektu zakup sprzętu w ramach mechanizmu Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2844

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia