Portal Pszczelarski

Jak wykonać pakiet pszczeli?

Na zdjęciu: pakiet pszczeli. Źródło zdjęcia: doorgarden.com/images/critters/bee-pictures/package-of-bees.JPG

pakiet pszczeli zsypaniec odkład pszczeli sztuczny rój rojnica transportówka

Jak stworzyć pakiet pszczeli?

Rodzinę pszczelą można rozmnożyć na kilka sposobów. Jednym z nich jest wykonanie pakietu pszczelego. Podobnie, jak w przypadku innych metod powiększenia pasieki, także ten sposób wymaga od pszczelarza wielu umiejętności i precyzji.

Pakiet, zwany też czasami zsypańcem, to około 1,2-1,5 kilogramów pszczół. Są one bez ramek, znajdują się w szczelnej, dwustronnie osiatkowanej skrzynce. Do tych pszczół dodaje się matkę pszczelą umieszczoną w klateczce. Pakiety tworzy się po zakończeniu dobrych pożytków w danym roku (na przykład wtedy, gdy rzepak zakończy kwitnienie). Wykonuje się go równolegle do miodobrania. Przy okazji jest to jeden z dobrych i skutecznych sposobów na zapobieganie nastroju rojowego w rodzinie pszczelej.

Jak wykonać pakiet pszczeli? Podczas wybierania plastrów miodu podczas miodobrania omiatamy miotełką pszczoły siedzące na plastrach, a następnie za pomocą drewnianego leja umieszczamy je w pakietowej skrzynce. Potem pszczoły zabrane z rodziny macierzystej czekają mało przyjemne chwile. Są przechowywane przez dobę w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu, po uprzednim spryskaniu wodą i kilkukrotnym mocnym wstrząśnięciu skrzynką. Po co te zabiegi? Mają sprawić, aby pszczoły w skrzynce chętniej przyjęły matkę. Tak przygotowane pakiety pszczele są wywożone na inne, dość odległe (co najmniej kilka kilometrów) pasieczysko, a następnie osadzane w nowych ulach na ramkach i węzie. Wtedy można w miarę bezpiecznie poddać matkę w klateczce (albo matecznik na wygryzieniu), a następnie przystępujemy do intensywnego karmienia pszczół. Ponieważ pakiet tworzony jest późną wiosną, jest ogromna szansa, że do jesieni rodzina pszczela dojdzie do pełnej siły. Nowa rodzina może posłużyć do powiększenia pasieki lub do powiększenia siły rodziny poprzedniej.

Opracowano na podstawie:
Jan Ślósarz, Metody odbudowy i powiększania pasiek, www.modr.pl, 12.11.2014 r.

Zobacz również:

Jak stworzyć odkład pszczeli?

Jak wykonać odkład pszczeli?

Jakość odkładów pszczelich

Zalecenia pszczelarskie na czerwiec

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 26051

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu