Portal Pszczelarski

Miodarki radialne, diagonalne oraz kasetowe

Na zdjęciu: miodarka hordialna. Źródło zdjęcia: pl.wikipedia.org/wiki/Miodarka#mediaviewer/File:Honungsslunga_-_2012.jpg Autor zdjęcia: Jonn Leffmann

historia pszczelarstwa miodarka budowa miodarki rodzaje miodarek charakterystyka miodarki miodarka hordialna miodarka diagonalna miodarka radialna miodarka kasetowa miodobranie wirowanie miodu

Miodarki radialne, diagonalne oraz kasetowe

Wynalezienie miodarki było jednym z momentów przełomowych, jeśli chodzi o historię nowoczesnego pszczelnictwa. Umożliwiła ona bowiem odbiór czystego miodu, bez konieczności niszczenia plastrów, w których ten miód się znajduje.

Pierwotna miodarka była urządzenie dość prymitywnym, dlatego z biegiem lat rozwijała się, przekształcała i powstawały kolejne jej rodzaje. Choć dziś wybór miodarek na rynku produktów pszczelarskich, jest dość duży, większość z nich oparta jest na takich samych mechanizmach działania – składają się ze sporego zbiornika, do którego trafia odwirowany miód oraz z wirnika do ramek, który wiruje na osi umieszczonej wewnątrz zbiornika. Zbiornik miodarki najczęściej jest wykonany z wytrzymałej, cynowej blachy, która jest neutralna i nie zmienia wartości smakowych odwirowanego miodu. Dno zbiornika jest stożkowe, a na jego wierzchołku znajduje się dobrze umocowane łożysko osi wirnika. Na dnie zbiornika w miodarce znajduje się też kurek, który służy do odpływania miodu.

Zbiornik miodarki jest zwykle okuty na dole i na górze silnymi żelaznymi obręczami, a na dole ma trzy masywne nogi. Jest stabilny, wytrzymały i odporny nawet na działanie dużych ciężarów. Wielkość i rodzaj miodarki zawsze należy dobierać w zależności od wielkości pasieki oraz ilości pozyskiwanego miodu. Na początek, dla pszczelarza, który dopiero zaczyna przygodę z pszczołami wystarczy niewielka miodarka hordialna (diagonalna), która mieści 3-4 plastry z miodem. Dopiero potem, w miarę rozwoju pasieki, można poszerzać swój pszczeli park maszynowy o poważniejsze rozwiązania. Większość miodarek można wyposażyć w elektryczny napęd, dzięki czemu praca przy pozyskiwaniu miodu będzie mniej męcząca i potrwa zdecydowanie krócej.

Spośród różnych rodzajów miodarek pszczelarze najchętniej wykorzystują miodarki radialne, diagonalne i kasetowe.

Miodarki diagonalne – są uniwersalne i pasują do większości typów ramek. Niestety, podczas miodobrania trzeba w nich odwracać ramki z jednej strony na drugą. Miodarki diagonalne świetnie sprawdzą się w przypadku pszczelarzy, którzy posiadają niewielkie pasieki. Można dobrać odpowiednią ilość ramek wewnątrz kosza, wielkość bębna, a nawet moc miodarki. Dzięki temu każdy pszczelarz może dopasować sobie urządzenie tak, by było idealne dla jego potrzeb. Zarówno za duża, jak i za mała miodarka nie spełnią bowiem oczekiwań podczas wirowania miodu.

Miodarki radialne – są stworzone z myślą o pszczelarzach, którzy mają średniej wielkości lub duże pasieki. W jednym koszu mieści się wiele ramek, są też ułożone w taki sposób, że podczas wirowania nie trzeba przekładać plastrów z jednej strony na drugą. Plastry w tego typu miodarkach należy układać promieniście. Aby uzyskać naprawdę dobre efekty, potrzebne są jednak duże średnice miodarek. Dopiero wtedy różnice pomiędzy siłami odśrodkowymi na zewnętrznej i wewnętrznej stronie plastra są niewielkie, co umożliwia wypadanie miodu z jego komórek.

Miodarki kasetowe – przeznaczone są dla pasiek średnich i dużych. Są one wyposażone w ruchome kasety, w których umieszcza się ramki. Ilość tych kaset można dowolnie zmieniać w zależności od aktualnych potrzeb. Miodarki kasetowe mają sporo programów, które mogą ułatwić pracę, a jednocześnie dostosowują możliwości urządzenia do indywidualnych potrzeb pszczelarza.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 117

Zobacz również:

Miodobranie - sprzęt, przebieg, technika wirowania miodu i porady

Jak rozpoznać dojrzały miód?

O czym pamiętać przy miodobraniu?

Zbieranie miodu z uli bezramkowych i w małych pasiekach

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 16349

Komentarze z forum pszczelarskiego

pszczelarka78 2014-06-06 13:16:16

ja mam diagonalną, pewnie jak większość pszczelarzy

mlody_pszczelarz 2014-06-21 22:29:14

ja tez, temat ciekawie przedstawiony

JoannaS 2014-09-02 16:47:44

Ja swoją miodarkę zakupiłam na tej stronie XYZ. Mają duży i ciekawy wybór, każdy rodzaj i dobre ceny. Chętnych zapraszam do odwiedzenia strony - może się przydać ; )

//Wpis z racji tego, iż zawierał treści o charakterze reklamowym, został zedytowany.

factis 2014-09-05 09:35:27

Nie znam takiej strony XYZ...



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bigos staropolski na winie z miodem